Това, което НЕ знаем и НЕ можем да „видим“ със сетивата си, е нашето Слабо място.

Ендокринните (хормонални) Разрушители(КСЕНОЕСТРОГЕНИ) със сигурност са едни от вредителите, които влияят отрицателно на нашите тела, без въобще да подозираме .

Ето десетте най-често срещани разрушители, съставени от Работната група „ОКОЛНА СРЕДА“ , и какво можете да направите, за да ги избегнете.

1. BPA (бисфенол А)


Статистиката показва, че почти всеки човек има BPA в тялото си. Бисфенол А е синтетичен естроген и е причина за намалена плодовитост, сърдечни заболявания, затлъстяване, рак на гърдата и други видове рак.
Най-често се среща в облицовката на метални кутии, в пластмасови контейнери, както и в касовите бележки.

Прочети още: 11 Ползи от Потенето[ще приискате да се изпотите]

РЕШЕНИЕ:
Ако не винаги можете да си набавяте пресни или замразени продукти, то за предпочитане е да си  купувате консервирана храна в стъклени буркани, като строго избягвате металните консервени кутии и техните производни..
Също така , съветваме ви да избягвате допира с касови бележки.(странен съвет, но сме длъжни да го споделим)

2. Диоксини


Установено е, че тези остатъци от много промишлени преработвателни предприятия намаляват броя на сперматозоидите при мъжете и са канцерогенни (причиняват рак).
Те също се натрупват в тялото и с течение на времето могат да причинят истински щети, дори на бебета в утробата.

РЕШЕНИЕ:
Диоксините са в повечето мазни животински продукти, които ядем, така че намаляването на приема на месо, яйца, сирене, масло, сметана и т.н., може да помогне за намаляване на диоксините. Разбира се, това зависи от техния източник.

3. Атразин

Това е второто най-широко използвано средство против плевели и е най-често срещаният химически замърсител в водоснабдяването на САЩ. Установено е, че мъжките жаби се превръщат в женски жаби! При животните ракът на гърдата, забавеният пубертет и проблемите с простатата са свързани с излагането на атразин.

РЕШЕНИЕ:
Най – добрият начин за намаляване на нивото на вредния химикал в домакинствата , това е ползването на воден филтър.

4. Фталати

Увреждането на клетките в тестисите е резултат от натрупването на фталат в тялото ви. Вродените дефекти в репродуктивните тъкани на мъжете, ниският брой сперматозоиди, проблеми с щитовидната жлеза и много други проблеми са свързани с излагането на фталати.


Прочети още: (за фитинова киселина)

9 Причини да Накиснеш Ядките, Семената и Още..(Практично Ръководство)

РЕШЕНИЕ:
Внимавайте с продуктите за лична хигиена (с изброени „аромати“), които съдържат фталати. Не слагайте в микровълнова храна или напитки в пластмасови съдове. Не съхранявайте храната в пластмасови контейнери или торби.

5. Перхлорат

Този ендокринен разрушител директно засяга щитовидната жлеза, като се конкурира с йод, и това влияе върху метаболизма, мозъка и органите ви.

РЕШЕНИЕ:
Обикновено се съдържа във водата, затова нашият съвет е да се използва воден филтър или друга система за пречистване на питейната вода. Добавянето на малко  йод също помага за неутрализиране на вредните ефекти от  перхлорат в тялото ви.

6. Полибромирани дифенилови етери (PBDE)

Използвани като забавители на огъня: Тези химикали също имат отрицателно въздействие върху вашите хормони на щитовидната жлеза. PBDE са забранени в някой страни, но те се задържат навсякъде в околната среда.

РЕШЕНИЕ:
Намаляването на праха във вашия дом чрез използване на вакуум, който има HEPA филтър!

7. Живак

Този ендокринен разрушител може да причини увреждане на мозъка при неродените деца, защото се натрупва в телата  на майките/родилките. Често се среща в морските дарове и е трудно  да се избегне.

РЕШЕНИЕ:
Избирайте риби с ниско съдържание на живак като дива сьомга, камбала, аншоа, костур, поляк, морски език, тилапия, пъстърва, херинга, сардини, риба тон !

8. Перфлуоро-химикали (PFC)

 На практика всички ние (99,9 %) имаме тези химикали в телата си и подлежат на постоянно натрупване.. Отново намаляват хормоните на щитовидната жлеза и причиняват много проблеми (бъбречни заболявания, висок холестерол, ниско тегло при раждане, нисък брой сперматозоиди и други).

РЕШЕНИЕ:
PFC често се намират в сплавите на  незалепващи тигани , както и покрития. устойчиви на петна и вода , така че избягването на тяхната употреба е най-добрата ви защита.

9. Органофосфатни Пестицид

Тези пестициди се използват за унищожаване на насекоми, но се наблюдава отрицателен ефект върху  хората, като намаляват нивата на тестостерон и хормони на щитовидната жлеза.

РЕШЕНИЕ:
В този случай препоръчваме употребата на биологични продукти.

10. Етери на Гликола

Това са разтворители, съдържащи  се в боите, почистващите продукти и дори в някои случай – в козметиката.. Те могат да увредят неродените деца и да намалят плодовитостта при мъжете, като намалят броя на сперматозоидите.

РЕШЕНИЕ:
Използвайте естествени алтернативи за почистване като оцет и сода за хляб и избягвайте продукти с гликолови етери, като 2-бутоксиетанол (EGBE) и метоксидигликол (DEBME).

11.ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Няма как да избегнем всички тези ендокринни разрушители, но ако се стараем  да сведем до минимум експозицията си, по този начин  намаляваме и натрупването им в телата ни.


Още полезни статии:


9 Причини да накиснеш ядките и ..(практично ръководство)
МАСОВО ВРЕДНИ НАВИКА – МИЛО НАПОМНЯНЕ
21 Ползи от 50 грама Сусамов тахан на Ден![дори по-малко]

Свържете се с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Един коментар

  1. Valeri Nikolaev каза:

    Интересна статия, накара ме да се замисля.