Диабет, остеопороза и витамин К

Остеокалцин, витамин К и остеопороза

Остеокацлин е важен скелетен протеин, произвежда се от остеобластите по време на костно формиране и е неразделна част от костната минерализация, следователно ключов в процесите, които водят до остеопороза. Може да се използва като лабораторен маркер за ефективността от вашето лечение.

Остеокалцинът не само стимулира образуването на кости, той също така действа като хормон, като има системна роля в регулирането на кръвно-захарния метаболизъм..
Проучване в Колумбийския университет (N. K. Lee et al. 2007) показа, че в известен смисъл скелетът всъщност е ендокринен орган, чрез който остеокалцинът подпомага освобождаването на инсулин от панкреаса.

остеопороза, витамин К, хранене, кръвна захар

Следователно, колкото по-здрави са вашите кости, толкова по-добро ще бъде регулирането на кръвната ви захар и обратно.


Неконтролираните колебания на кръвната глюкоза при предиабет или диабет повишават провъзпалителните цитокини. Това води до системно възпаление и загуба на костна тъкан.

Остеопорозата, която се характеризира с нарушено производство на остеокалцин и ниска остеобластна активност, допринася за променен инсулинов контрол върху кръвната захар.

Прочетете цялото ръководство:
Актуално ръководство за остеопороза – хранене и крадци на костна тъкан

Проучвания и доказателства

Изследователи от Харвард са изследвали хранителния прием на витамин К при 72 327 медицински сестри и след това са ги проследили в продължение на десет години. В сравнение с тези, които ядат не повече от една порция маруля седмично, тези, които ядат маруля всеки ден, имат 45% по-малко вероятност да получат фрактура на бедрената кост.

• Изследователи от Tufts университета проследяват диетите и фрактурите на 888 участници в Framingham Heart Study в продължение на седем години. Тези, които консумират повече витамин К имат 65% по-малък риск от фрактура на бедрената кост.

• Британски изследователи направиха мета-анализ на изследванията на витамин К за предотвратяване на фрактури. Хората с най-високо количество на витамина в кръвта са имали 77% по-нисък риск от фрактура на бедрената кост.

Веднъж произведен, остеокалцинът трябва да бъде трансформиран от витамин К в неговата активирана форма, карбоксилиран остеокалцин, преди да може да насърчи образуването на кост.
Уверете се, че консумирате достатъчно този витамин от храната си и вашия микробиом е в добро състояние, тъй като се произвежда от бактериите в червата ни.

Храни богати на витамин К са млечните и ферментирали продукти и зеленолистните зеленчуци!

Дефицитът на витамин К води до калциране на съдовете, защото има отношение към транспорта на калция към костите, затова се препоръчва приема на витамин К2(МК4 или МК7) с витамин D.

Хората, които приемат антикоагуланти трябва да се консултират с лекаря си преди приема на витамин К от хранителни добавки!!!

Как да увеличим производството на остеокалцин и подобрим лечението си при остеопороза

Остеокалцинът не е хормон, който може да се предписва.
Въпреки това, здравословното хранене, нутриентите калий и витамин К от храната, билковия алкалоид – берберин, екстракт от хмел(RIAA), снижаване на възпалението и киселиността в организма води до увеличеното производство на остеокалцин.

витамин К, остеокалцин, остеопороза, хранене, кръвна захар
Храни богати на калий:
  • Боб, леща
  • Картофи
  • Спанак, броколи.
  • Авокадо
  • Банани

Прочетете още:
*Актуално ръководство за остеопороза – хранене и крадци на костна тъкан
Автоимунитет, Хашимото и Чревната пропускливост
Страда ли щитовидната ви жлеза? Функционална медицина
Естрогенова доминантност – 6 причини
Хормонални нарушители – ксеноестрогени и дргуги
Хранене при гастрит и рефлукс – план за действие [Безплатно изтегли: Диета, таблица]
НСПВС Срещу 9 Доказани Естествени противовъзпалителни
Интересни факти за автоимунните заболявания

Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и 3-месечно проследяване - Безплатно!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Споделете статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.