Сподели с приятел, на който ще му е полезно:

Както във фитнеса, математиката, режимите на хранене и пр., е необходим начален период, в който за нас ще е:

– Трудно или леко дискомфортно.
– Няма да откриваме връзката между упражнения и ефект.
– Ще сме в очакване на резултат.

Време е да поговорим за конкретни действия.

Първо заемете права или седнала позиция. Ако се налага да сте на легло – се надигнете. Изпънете гръбнака, отведете раменете назад, за да се “отвори гръдния кош. Нека вдишването и издишването са през носа.

1. Ако сме в начален етап се опитаме да вдишваме дълбоко няколко пъти. В даден момент ще усетим как след няколко вдишвания всички структури в гръдния кош започват да се натоварват и се появява леко задъхване и замайване. Обикновено това се случва след 2-5 дълбоки вдишвания. Поради тази причина не се опитваме да препълним дробовете с въздух изцяло, а около 60-70% от моментният им капацитет. Можем да си почиваме с няколко плитки вдишвания между дълбоките ако се затрудняваме. Много важно е и двете фази да са с много бавен ход и да задържаме секунда две вдишваният въздух. Нека това упражнение в полу дълбоко дишане се прави ежедневно (може и по няколко пъти). Продължаваме така докато не усетим, че можем да приютим повече въздух в дробовете и да го задържаме там спокойно за повече време. Това състояние обикновено се настъпва след 15-25 дни.

2. Следва втори етап:

Вдишваме и издишваме с по-бавни темпове, т.е. контролираме потоците на въздух в тялото си и се стремим главно да добавим по няколко секунди към всеки един етап (вдишване, задържане, издишване). Можем дори да засичаме с хронометър, подобрението си при някое от вдишванията през няколко дни.

3. Етап трети!

а) Опитваме да поемем въздух с 80-100% от моментния капацитет на дробовете (БАВНО И РАВНОМЕРНО) и да го задържим няколко секунди повече, след което да го издишаме още по-бавно. За целта ще трябва да “издуем” корема си и гръдната ни кост да мине напред – ДИАФРАГМЕНО ДИШАНЕ! Следва ново вдишване.

б) Ако не ни достига въздух след издишването, нормализираме дишането и започваме от начало.

в) След 2-3 вдишвания поемете отново въздух и след като го задържите направете много малки и бавни наклони или усуквания вляво и дясно (около 3-5 см.). Ще усетите как въздуха прониква в горните сектори на двобовете. Може да усетите лека приятна болка.

4. Следващият етап е да се опитаме да забавим и контролираме максимално времето и процеса на вдишване с още няколко секунди, но този път, за разлика от етап 2, го правим в условие на диафрагмено дишане. От тук процесът на развитие се изразява в контрола върху въздушния поток и прилагане на различни техники за вакуумно дишане, спортно дишане и мн др., които ще са изложение на следващи статии!

АВТОР:
АНТОНИО ИВАЙЛОВ КОСТОВ

До какво води хроничното дишането през устата?(прочети още във връзката)

  • увеличава риска от гърбица- кифоза, което води до допълнително затруднено дишане и задълбочаване на проблема
  • Дехидратация – след сън с отворена уста, сами забелязвате колко ви е суха устата!
  • Сухата уста от друга страна води до кариеси и болести на венците, лош дъх
  • НАТРУПВАНЕ НА ЛАКТАТ , което се твърди, че води до окислване на организма, но тук вече има и нови проучвания? Така ли е всъщност?Млечна киселина, известна с това, че е отговорна за мускулната треска, но така ли е?- това е друга важна тема, разгледана тук, която има различни лица.

ОЩЕ ОТ АВТОРА:

4 МАСОВО ВРЕДНИ НАВИКА – МИЛО НАПОМНЯНЕ
НЕПРАВИЛНА СТОЙКА -ПРИЧИНИ – АНТОНИО КОСТОВ

Още интересни статии с полезни факти:

Дишането и Въглеродният диоксид
Какво всъщност е болката?(ще промени представа ви)
9 Причини да накиснеш ядките и..(практично ръководство)
Защитаващата ни Майка – Нервната ни система

Illustration by Freepik Storyset


Сподели с приятел, на който ще му е полезно:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *