Паник атака: Емоциите, дишането и процесите в тялото!

5-6 минути за прочит


Емоциите и дишането!
Паник атака задух депресия

Известен е ефектът на Емоциите и психиката върху Дишането – задуха и хипервентилацията.

Характерно за едно астматично дете при емоционална възбуда, дали Негативна ( стресов момент) или Позитивна (момент на щастие), е да получи астматичен пристъп- пристъп на задух, развиване на хипервентилиран синдром, паник атака или комбинация от трите..

Ефектът на емоциите върху дишането се забелязва най-отчетливо при хората с респираторни проблеми.

Психичен задух може да се наблюдава и при здрав човек без респираторни заболявания – при страх от тесни пространства или друго по-специфично емоционално състояние, водещи до паник атаки.

Съществуват още много примери за фалшив глад за въздух или т.нар. психичен задух( неврогенен/психогенен задух = причинен от психиката ) – които водят до Паник атака.

Това се случва, дори когато липсва патология – нарушение на структурите и функциите на организма, което да е предпоставка за задух, например нямате астма, но сякаш получавате подобен пристъп.


Вмъкване:
Киселинно-образуващите храни могат да задълбочат задуха (глада за въздух), което предразполага хората с паник атаки да получат такава!

✅За киселинно-образуващите храни и още някои важни неща, които могат да хвърлят светлина на вашето разбиране за паник атаките – Нос или уста? Функции и Последици

паник атака

Една Дзен поговорка гласи:
„Попитали стоножката с кой крак тръгва първо и тя замръзнала завинаги“
Как може да мисли съзнателно върху толкова спонтанен, натурален за нея процес?

Подобно на този пример, когато човек започне да мисли за дишането си, провокиран от нещо, което постоянно насочва вниманието му към него , като например Страх, той в един момент се обърква и започва да пречи на натуралния ритъм, който се регулира от Автономната Нервна система.

Същото се случва понякога и със съня , ако си зададеш въпроса „кога/как заспиваш?“

Изглежда, че нарушението не рядко се ражда от нашия Ум.

Ако Умът е постоянно е зает с мисли за опасност ,това непременно ще подтикне организма ни да търси проблем и дори да активира различни системи с цел да ни предпази.

Емоциите, паник атаките и процесите в тялото!
Какво се случва на тялото, физиологията по време на паник атака?


Така например паник атаките ,освен задух или хипервентилация може да:

 • увеличи телесната температура(неврогенна треска),
 • увеличи кръвното и кръвната захар,
 • увеличи ударите на сърцето, което допълнително ще задълбочи проблема, тъй като психиката ни реагира на сърцебиенето отново със страх! Получава се порочен кръг. Така някой хора практикуват психологически методи да променят мислите си относно наличието на сърцебиене, те започват да го приемат като нещо положително, като радост и вълнения – например преди излизане на сцена – от колкото, като страх и предупреждение за провал.

Резултатът от всички тези реакции е допълнително чувство на задух и стягане в гърдите.

От друга страна, в кръвта могат да се намерят различни про-възпалителни медиатори и левкоцити(подготовка на имунната система за атака)!

В комбинация с температура, това може да заблуди разчитането на една кръвна картина, която заблуждава за инфекция!

Всичко това е подготовка на организма към опасността, фалшивото доказателство за задух се превръща в реалност, задействайки е „фалшива аларма“!

Трябва да усвоим качеството да поглеждаме този и всички други наши страхове в очите , без да ни поразяват, без да „помръдват“ страстите на тялото ни..
It doesn’t move me – букваленият превод е „Не ме движи“, но смисъла е, че не ни влияе. Сега ще обясним ..

E-motion или емоция съдържа в думата „motion“ в превод – Движение.

Емоцията е когато възприятията на ума кара дори тялото да се „движи“, или да реагира на мислите, затвърдявайки тяхната реалност…

или …нашето тяло вярва на нашия Ум! Безусловно!

Как хората са се справяли и се справят с обсебващия ефект на страха като цяло?

Като му се противопоставят противоречейки на съществуването му.

Как да се справим с паник атаките

Някой от Колективните, Крос-културни Дейности, които ни заземяват, успокояват, връщат надеждата и удоволствието от живота са танците, музиката, религиозни ритуали за някои хора, театъра, медитацията-йога, някои се обръщат към психоактивните субстанции и други. С танца направляваме в обратна посока, ТЯЛО->УМ, тоест с тялото и удоволствието от танца, влияем на ума си, почти може да се каже, че се пречистваме. Музиката може да „отведе“, да „хване“ за ръка мислещия ум и да го освободи от клопката на мислите, влияейки и на тялото.

Травматичен стрес паник атаки

Но това не винаги достига дълбочината на проблема, тъй като е относително неспецифично, и не винаги успява да трансформира едно смазващо преживяване.

В гънките на мозъците ни, всъщност, се крие част от механизмите, които задействат лечебния процес и възстановяват равновесието. Един от тези механизми е Треперенето– при шок, паник атаки, гняв и други.

Обичайно е в болнични условия да се овладява от медицинския екип и да се ограничава тази естествена реакция на организма, която всъщност трябва да се отработи.
Това е една страхотна и необятна тема, която заслужава специално, внимание.

В един такъв травматичен момент е хубаво да има някой до нас, чиито очи да излъчват топлина. Просто да е до нас. Липсата на свидетел влошава травматичния момент. Въпреки че съществуват и психични разстройства, при които болния си създава психози с цел да получи внимание.

Заключение
 • умът ни има огромно влияние върху нашата физиология и хомеостаза – Телесна температура, пулс, кръвно, кръвна захар, имунна система
 • ние сме отговорни каква информация приемаме и как я възприемаме.
  Има известно колективно влияние, разбира се, което е сложна взаимовръзка

Още интересни статии с полезни факти:

Бадемов тахан – ползи за Здравето[+🎁Рецепта]
Азотен Оксид, Аргинин, Нитрати, Виагра и Инфаркти
Хипервентилация
9 Причини да Накиснеш Ядките, Семената и Още..(Практично Ръководство)

Сподели с твой приятел, ако ти е било интересно и полезно!


close
Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и 3-месечно проследяване - Безплатно!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Сподели статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 1. Georgi Boj каза:

  Масова психоза! Пазете си мислите, Хора!

 2. Atanas Georgiev каза:

  В доста подходящ момент попаднах на тази Статия! Има много поуки, които да се вземат! Надявам се, че читателите ви ще вникнат!

 3. Димитър Д каза:

  Много актуална тема! Много хора имат нужда да го прочетат и осъзнаят! Умът е страхлив! И не трябва да го оставяме да ни управлява!