Страда ли щитовидната ви жлеза? Симптоми, изследвания, лечение

Две изречения за щитовидната жлеза:

Щитовидната жлеза, с форма на пеперуда, седи в предната част на врата ви и определя целия ви метаболизъм – контролира теглото ви, определя дали се чувствате мудни или енергични, психически свежи или мъгливи, весели или тъжни, от вашия холестерол и хормони до вашата температура, пулс и изобщо цялата динамика на вашия организъм.

Статистически данни относно заболяванията на щитовидната жлеза
 • До 60 процента от хората със заболяване на щитовидната жлеза не знаят за състоянието си.
 • Жените са пет до осем пъти по-склонни от мъжете да имат проблеми с щитовидната жлеза.
 • Една от осем жени ще развие нарушение на щитовидната жлеза през живота си.
 • Повечето видове рак на щитовидната жлеза реагират на лечение, малък процент могат да бъдат много агресивни.
 • Причините за проблемите с щитовидната жлеза са до голяма степен неизвестни.
 • Недиагностицираното заболяване на щитовидната жлеза може да изложи пациентите на риск от определени сериозни състояния, като сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и безплодие.
 • Бременните жени с недиагностициран или неадекватно лекуван хипотиреоидизъм имат повишен риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане и сериозни проблеми в развитието на децата си.
 • Повечето заболявания на щитовидната жлеза са доживотни състояния, които могат да бъдат овладени с правилните мерки.
 • Най-честата форма е Тироидит на Хашимото, автоимунно заболяване.
 • Дори момичета на 6 годишна възраст могат да имат щитовидна дисфункция, до голяма степен в резултат на токсини.
тироидит на хашимото, автоимунни заболявания, щитовидна жлеза, хранене

Ранното диагностициране е от голямо значение и определя хода и тежестта на всяко заболяване. Много от симптомите се отдават на други причини и това често създава допълнително напрежение и грешки в хода на терапията.
Например, на много жени биват предписвани антидепресанти, диети за сваляне на килограми, които допълнително могат да влошат състоянието, още психическо напрежение във взаимоотношения с близките, обвинения към себе си или от околните, че не влагат достатъчно усилия за справяне с ежедневните проблеми и т.н.

Най-жалкото е, че не е трудно да се диагностицира, но в нашето динамично ежедневие често симптомите остават пренебрегвани и отдавани на стрес.

Защо толкова много жени страдат от заболявания на щитовидната жлеза?
 • Дефицит на витамини и минерали. Проучванията показват, че много от жените имат ниско съдържание на някой хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза, най-вече йод, който поддържа щитовидната жлеза в работата й да произвежда хормони си, но също и витамин D, селен, цинк , и желязо. Въпреки това, повечето от нас не са достатъчно дефицитни, за да развият най-сериозните симптоми, които лекарите биха забелязали (като гуша в случай на йоден дефицит). Вместо това имаме хранителни недостатъци, които минават под радара на диагнозата, но все пак могат да причинят неспецифични симптоми.
  Ниските нива на цинк, витамин D, витамин А и селен се свързват с Хашимото.
  Магнезият, витамин D и хромът са необходими за регулиране на кръвната захар – ниските нива са свързани с повишаването й, инсулинова резистентност и диабет.
  Ниският магнезий също може да причини сърдечни аритмии, а цинкът и витамин А са от съществено значение за здравето на чревната лигавица.
  В допълнение, недостатъците на омега-3 мастни киселини и други основни мастни киселини могат да доведат до депресия и проблеми с когнитивната функция.
  Всичко това допринася за развитието на щитовидна дисфункция. Диетата е изключително важна основа.
 • Хормонален дисбаланс. Въпреки че естрогенът е естествено срещащ се хормон в нашето тяло, синтетичните форми на естроген, на които сме изложени от околната среда (наречени ксеноестрогени), са провъзпалителни и е установено, че предизвикват автоимунно заболяване, като всъщност променят формата и функционирането на специфични имунни клетки. Тези ксеноестрогени идват от източници като пластмаси в нашите хранителни опаковки, козметика и остатъци от селскостопански химикали в нашите храни. Като жени, дори собствените ни естествени естрогенни ритми през жизнените ни цикли е установено, че са причина за автоимунно заболяване при податливи жени, при които доминират по-“лошите” естрогени.
 • Претоварване от стрес: Щитовидната жлеза не работи във вакуум. Дисфункцията може да е сигнал за по-голям дисбаланс във вашата система, която реагира на стрес – започва от мозъка, включва надбъбречните жлези и достига кулминация в производството на адреналин и кортизол, което води до познатите процеси на симпатиковата нервна система – борба или бягство, които изпитваме, когато сме стресиран – което за много от нас е през по-голямата част от времето.
  Хронично повишените нива на кортизол, дължащи се на хроничен стрес, инхибират производството на хормони на щитовидната жлеза и потискат превръщането на неактивната форма на хормона на щитовидната жлеза, свободен Т4, в активната форма, свободен Т3(FT3). (Кога за последно изследвахте активния си хормон Т3?)
 • Проблеми в храносмилателната система.
  Доказано е, че чревната свръхпропускливост (пропускливо черво) и дисбалансът в чревния микробиом (дисбиоза) допринасят за автоимунно заболяване. Честите причини за пропускливи черва и дисбиоза включват скрита хранителна непоносимост, преработени храни, изкуствени подсладители, прекомерно излагане на антибиотици, както и непоносимост към глутен – което е много по-често срещано, отколкото се е знаело преди, и сега се признава като основен отключващ фактор за автоимунни състояния.
 • Експозиция на токсини от околната среда и претоварване на детоксикиращите механизми.
  Живеем в истинско море от токсини – регистрирани са около 80 000 на брой, от хормони до тежки метали – които могат да попречат на функцията на щитовидната жлеза. Това токсично бреме, което ни засяга от много ранна възраст, дори преди да се родим, може да причини както преки щети, така и да претовари способността ни да се детоксикираме достатъчно бързо, за да поддържаме темпото. Ежедневното и кумулативно въздействие от тях често се пренебрегва, но те оказват влияние върху здравето на щитовидната жлеза. Пестицидите, химикали, продукти за лична хигиена. парфюми, домакински почистващи препарати, пластмаси, грим, замърсяване на водата и въздуха, всичко това се наслагва в голяма степен.
 • Объркване на имунната система.
  Токсините от околната среда, хроничният стрес, хранителните недостатъци, пропускливите черва, хранителната непоносимост, наднорменото тегло и хроничното възпаление, някой вируси са все фактори, които могат да накарат имунната система да се обърка и в крайна сметка да започне да атакува собствената ни тъкан – което е точно какво се случва в Хашимото.

Заболяванията на щитовидната жлеза рядко настъпват като гръм от ясно небе.
Фактор след фактор, капка по капка, вир става.

Лабораторни изследвания отвъд TSH(минимум) – хипофункция или хиперфункция?
 • FT4, FT3
 • Антитела – ТАТ, МАT/Anti-TPO
 • rT3
 • Витамини и минерали – Цинк, Витамин D, Калций, Магнезий
 • Ехограф
 • Консултация със специалист
Лечебен план

След констатиране на настъпилите нарушения лечението задължително се състои от хранителен режим, методи за справяне със стреса, набавяне на необходимите вещества с помощта на хранителни добавки, избягване на токсините и ако е необходимо прием на медикаменти, доказали своя ефект.


Често срещани грешки в практика
 • Грешен прием на медикаментите (Кога?С какво? Колко?), което може да доведе до намаленото му усвояване
 • Неподходящата за пациента форма
 • Нещастието да са попаднали на лоша партида лекарства, несъхранявана правилно или друго.
 • Разчитане изцяло и само на медикамента без атакуване на останалите проблеми по веригата

Информацията в интернет не замества консултацията с лекар наживо!
Не предприемайте действия без лекарско потвърждение!

Важни препратки:
Hypothyroidism in Context: Where We’ve Been and Where We’re Going – PMC (nih.gov)
Shift from Levothyroxine Tablets to Liquid Formulation at Breakfast Improves Quality of Life of Hypothyroid Patients – PMC (nih.gov)
Diminished Quality of Life and Increased Brain Functional Connectivity in Patients with Hypothyroidism After Total Thyroidectomy – PubMed (nih.gov)

Прочетете още:
Автоимунитет, Хашимото и Чревната пропускливост
Интересни факти за автоимунните заболявания
Естрогенова доминантност – 6 причини
Хормонални нарушители – ксеноестрогени и дргуги
Хранене при гастрит и рефлукс – план за действие [Безплатно изтегли: Диета, таблица]
НСПВС Срещу 9 Доказани Естествени противовъзпалителни

Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и 3-месечно проследяване - Безплатно!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Споделете статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.