Автоимунитет, Хашимото и Чревната пропускливост

Тази статия е за тези, които желаят да оптимизират знанията си не само за Хашимото, но за автоимунните заболявания като цяло.
Във всяко научно проучване съществува риск от различие на резултатите в обществото – това, което се отнася за хората в изследването, не е гаранция, че ще бъде ефективно и при вас. Все пак, автоимунните заболявания изискват специфичен подход, усилия и желания на човек да се образова и грижи за себе си.
Не пренебрягвайте лекарското си предписание.

За всеки автоимунен процес е необходимо да обърнем внимание и на останалите системи, които взимат участие в имунната система и хормоните.

Кои системи участват в имунните процеси?


Къде си представяте, че вирее имунната система? В кръвта? В костите? В устата? В слезката? В тимуса? Лимфната система?

Всеки вероятно има различна представа за имунната система и най-вероятно не грешите!
Имунната система е навсякъде, обикаля и патрулира за нарушаване на “границите”.

автоимунитет, микробиом, храносмителна система, хашимото


Все пак, кой е първия пункт на организма с външния свят?
Това са лигавиците на очите, устата, храносмилателния тракт, белите дробовe, кoжата..

Науката е открила, че около 70%, според някой автори и повече, от имунната система е мобилизирана в чревния тракт!

Структурата на червата е много комплексна, със специални вили, които увеличават контактната повърхност – от 200-300 квадратни метра в зрелия индивид, което ги прави най-големия имунен орган в човешкото тяло и органа с най-голяма повърхност изложен на околната среда!!!

А кожата, с 1,5-2,3 квадратни метра площ в зрелия индивид, е вторият по-големина имунен орган.

На трето място – дихателните пътища.

Чревният тракт синтезира и голяма част от невротрансмитерите, вече говорим за връзката Черво-Мозък(Gut-Brain Axis), не случайно наричаме “корема” – “вторият мозък”, заемайки второ място по количество нервни структури след мозъка. Както и огромното влияние на микросвета, микробиома в чревния ни тракт в тези процеси. Фактът, че тялото ни съдържа повече бактерии, от колкото човешки клетки е изумителен и насочващ – от 10-30 пъти повече бактерии. От началото на храносмиателния тракт до края броя на бактериите се увеличава от 1,000 до 1,000 милиарда – сравнено с човешките клекти в по-разбираеми съотношения е 10:1 за бактериите. Всички те работят в симбиоза с нашия организъм. Определено не сме сами. Проучвания сочат, че високо стерилните среди и антибиотичната терапия предразполагат към автоимунните заболявания и алергии.

Очевадно е, че всяко нарушение на храносмилателния тракт – моторика, ензими, асборбция, транспорт, колонизация с патогени и т.н. , би довело до системно нарушение на организма.

Именно затова храносмилателния тракт е първото място, в което търсим някакво нарушение.

Стар практик на функционалната медицина казва същото!
Ще срещате този цитат навсякъде по трудовете на функционалната медицина.

автоимунни заболявания, жлъчка, мастно-разтворими витамини, хашимото, хормони, щитовидна жлеза

Причини да обръщаме внимание на червата при автоимунните заболявания

Ако пием най-различни лекарства, добавки, храним се правилно, но не усвояваме голяма част от веществата, се трудим напразно, а дори и може да вредим. Освен Хашимото само по себе си, може да имаме хипохлорхидрия, инфекция с Helicobacter Pylori или друга причина за нарушеното смилане и усояване на веществата. Това от своя страна допълнително усложнява основното заболяване. Някой автори разглеждат идеята, че първо се нарушата чревния тракт, а след това се стига до изява на автоимунно заболяване.

Щитовидните хормони оказват влияние на перисталтиката и стомашната киселина, съответно имат важна роля при усвояването на храната.

черен дроб, детоксикация, дисбиоза, автоимунитет, хашимото

Допълнително към Хашимото наблюдаваме нарушен, “забавен” метаболизъм, което може да се прояви с омазняване на черния дроб и нарушаване на функциите му, следователно и на жлъчната система. Нарушената жлъчна секреция може да доведе до нарушено усвояване на мастно-разтворимите витамини A, D, E, K.
Те от своя страна са изключително важни за
1. Синтеза на тироидни хормони!
2. За превръщането на Т4 хормона в Т3(който е главния хормон)!
3. За тяхното рецепторно свързване!
4. Както и за регулирането на имунната система.

Така този цикъл се подхравна от настъпилите дефицити и допълнително нарушава функцията на щитовидната жлеза, която отново нарушава метаболизма и т.н.

Познайте кой витамин е строг регулатор на автоимунните процеси?
Нашумелият покрай COVID-19 – Витамин D!
Дефицитът на този витамин е масов и един от най-честите.
Причините са недостатъчното излаганена слънце, често използване на защитни средства и козметика, допълнително нарушеното усвояване от храната.

Обобщено: Не усвояваме полезните вещества поради увредена чревна лигавица и не ги усвояваме поради нарушена жлъчна секреция, поради нарушения метаболизъм при Хашимото.
Увредената чревна лигавица предразполага към автоимунните процеси и хроничично възпаление.
Очаквайте по-подробна статия върху темата с чревната пропускливост.

Последствията започват бавно, те са многобройни, микроскопични, не ги виждаме и късно ги усещаме.

Щитовидните хормони, черния дроб и стресът

Ако е нарушена функцията на черния дроб, неговата детоксикираща функция е затруднена. Например, не можем да детоксикираме излишните естрогени, с помощта на черния дроб, жлъчната система и червата, тогава ги “рециклираме” и често те се превръщат в неподходящи метаболити, които също нарушават конверсията Т4->Т3.

Това е една малка част от процесите, които представят влиянието на храносмилателната система върху щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза произвежда както Т4 хормон, така и Т3.
Т3 е приблизително 3-5 пъти по-мощен от Т4 и е активната форма на хормона.
Ето защо изследването на Т4 самостоятелно не е достатъчно.
За да получи повече Т3, здравото тяло ще преобразува приблизително 60% от циркулиращия Т4 в Т3. Този процес протича най-вече в черния дроб чрез ензим, наречен йодотиронин 5′ дейодиназа. Останалият Т4 се превръща в Т3 в здрав стомашно-чревен тракт и други органи.

Ако имате здрав черен дроб и стомашно-чревен тракт, ще преобразувате оптимално Т4 в Т3.

Чести причини черният дроб да не преобразува Т4 в Т3:

 • Стрес
 • Алкохол, тютюнопушене
 • Кръвна-захар
 • Транс мазнини
 • Повишени крайни продукти на гликирането (AGES)
 • Диета с високо съдържание на въглехидрати
 • Соя
 • Синдром на пропускливи черва
 • Недостиг на минерали и витамини (йод, селен, цинк, желязо, витамин A, Б2, Б3, Б6, Б12)
 • Тежки метали (живак, олово и др.)
 • Нефтохимикали и други токсини, пестициди
 • Инфекции (Candida)
 • Надбъбречна дисфункция
 • Дефицит на растежен хормон
 • Хемохроматоза
 • Лекарства (пропилтиоурацил, метимазол, дексаметазон, пропранолол, амиодарон, противозачатъчни лекарства, естроген, литий, SSRI, теофилин, бета-блокери и др.)
 • Следоперативно състояние
 • Физическа травма
 • Глад
 • Анти-ТРО антитела
 • Алфа-липоева киселина

В нормални условия T4 се конвертира освен в Т3, а и в малки количества в rT3, но последния се елиминира бързо от организма.

В определени условия обаче Т4 се конвертира в по-големи количества rT3 от Т3. Това се случва по време на глад, заболяване – например грип, операции, чернодробно заболяване или висок стрес. rT3 от своя страна се конкурира за ензима 5-дейодиназа с Т3, което допълнително инхибира конверсията на Т4 в ефективен Т3.

Горе са споменати факторите, които нарушават оптималното превръщане.

Тук освен храненето, храносмилателната система(към нея черния дроб), споменаваме и стрес системата(адреналната система). Тя е следващата, на която трябва да обърнем изключително внимание.

Под стрес тялото ни произвежда кортизол. Разбира се, това е изключително важен хормон за нашето оцеляване и ключов при лечение на острите автоимунни реакции.
Една от връзките на стресовия хормон с Хашимото е следната.
Той намалява свойството на черния дроб да се пречиства от излишни естрогени.
Увеличения естроген увеличава тироксин-свързващия глобулин, който свързва хормоните на щитовидната жлеза и ги прави неактивни. Това кара щитовидната жлеза да работи на по-високи обороти, за да компенсира активната липса. Лабораторните изследвания може да са нормални, а ако не са, ще обвиним щитовидната жлеза, не стреса.

Стресът, хроничното възпаление и автоимунните заболявания
автоимунни заболявания, жлъчка, мастно-разтворими витамини, хашимото, хормони, щитовидна жлеза


Стрес процесите, както повечето процеси в организма, се нуждаят от определени ензими, витамини и минерали, за да функционират. Хроничният стрес изразхожда най-вече следните елементи:

⦁ Витамин С
⦁ Б-витамини(вкл. биотин)
⦁ Калий
⦁ Цинк
⦁ Желязо
⦁ Магнезий

Вече най-вероятно ви звучат познати. Същите са жизнено важни и за функциите на щитовидната жлеза, храносмилателната система(вкл. черен дроб, жлъчка, панкреас) и т.н.
Когато от всички страни губим важни елементи и техния прием е намален и нарушен, сами предполагате какви са последствията.

Хроничното възпаление също има нужда от такива нутриенти, за да “живее”, и това е причина да ги изразходва.
Теоритически всичко изглежда сложно, но на практика основните неща, за които всички знаем, са нещата, от които имаме нужда – правилното хранене, витамините и минералите, с някой важни особености.

Някой известни механизми, по които високия естроген намаля работата на щитовидните хормони:

 • Инхибира ключовото превръщане на хормона Т4 -> в хормона Т3
 • Свързва се с рецепторите на щитовидните хормони – блокира тяхното действие
 • Доминирането на естроген кара черния дроб да произвежда високи нива на протеин, наречен „тироид-свързващ глобулин“, който, както подсказва името му, свързва хормона на щитовидната жлеза и намалява количеството хормон на щитовидната жлеза, което може да бъде асимилирано и използвано от клетките.

Необходимо е да се идентифицират ксеноестрогените от ежедневието, за да се намали товара от аналозите на естрогени. (прочети статията за хормоналните нарушители – ксеноестрогени)

Изводите до тук:

1. Трябва да възстановим чревната лигавица – това не означава да се тъпчем с добавки, пребиотици и пробиотици. Освен хранителния режим се взимат предвид и хранителни ензими в началото. На по-късен етап се отваря по-добра възможност за възстановяване на микробиома с пробиотици.

3. Ако регистрираме подобрение с чревния тракт, преминаваме към подпомагане функциите на черния дроб – включително цикъла на метилация.

2. И разбира се, междувременно се стараем да оптимизираме адреналната система – с протокол за стрес мениджмънт, който включва и балансиране на кръвно-захарните нива ежедневно, техники за релаксация, адаптогени.

Сваляне на излишните мазнини, токсините в тялото и автоимунните заболявания

Когато започваме хранителен режим и променяме навиците си срещаме не само психическа съпротива, но и съпротива от страна на организма. Например, със свалянето на килограми, поради качествата на токсините да се складират там, те се изливат в кръвното русло и черния дроб започва да се ангажира с тяхното премахване. Той обаче има и функцията да детоксикира и преобразува и други вещества, продукти от нормалната обмяна на организма. Така се образува “опашка” от чакащи вещества, което натоварва организма. Това се отразява на психиката ни и желанието ни да продължаваме с режима. Още повече, че ако имаме друго заболяване, например автоимунно, това значително може да му повлияе и да активира обостряне.
Въпреки това след предизвикателството, тялото ще ви е благодарно.

Ако срещаме и неразбиране от околоните и липса на тяхната подкрепа, това ще затрудни допълнително процеса. Изисква време и постоянство тялото да се дорегулира.

Регулация и модулиране на имунитета с естествени средства при автоимунните заболявания
автоимунни заболявания, жлъчка, мастно-разтворими витамини, хашимото, хормони, щитовидна жлеза

Покрай COVID19 най-вероятно сте чували за Т-клетъчния имунитет. Т-клетките нямат нищо общо с Т3, Т4 хормоните на щитовидната жлеза. Всъщност, имат много общо, но не като произход, а като взаимодействие. Освен, че витамин D регулира клонове на Т-клетките, техните функции са разнообразни и се делят на различни клонове. Смята се, че Хашимото е Тh1-доминантно заболяване(както и цельокия, Мултипленна склероза, болест на Грейвс).

Това означава, че имунна система е винаги на щрек, по-рядко се разболяват от Тh2-доминантните, по-рядко боледуват от рак(някой видове рак са Th1-доминантни, това не важи за тях).

Необходимо е да се балансират различните клонове. Ако сме Th-1 доминантни, трябва да подкрепим изоставащия Тh2 клон. Има натурални средства, които модулират дисбаланса. Тази теория се прилага в частност, но не масово все още, тъй като липсват големи научни проучвания.

Някой средства като – витамин А, Е, пробиотици, Омега-3, витамин D, се използват именно за модулация на клоновете, а те така или иначе се включват в останалите протоколи.

Така в хода на всичките ни усилия таргетираме функцията на имунитета и възпалението в тялото, изграждаме основата, почвата, за да може метаболизма да функционира безпрепятствено и да се адаптира във всички условия към хомеостаза.

Храненето. Наблюдавани са положителни ефекти при диети отстраняващи глутена, млечните продукти, яйцата, т. нар. семейство картофови(nightshades) зеленчуците.

Обобщение във формата на въпроси, на които трябва да отговорим
 • Има ли нарушение в чревния тракт? Рефлукс? Хипохлорхидрия? Бактериална инвазия? Кандида? Дисбиоза? и т.н.
 • Има ли високо токсично натоварване на организма с тежки метали?
 • Има ли мухал около нас?
 • Имаме ли проблеми с зъбите – амалгами, инфекции?
 • Имаме ли чести инфекции на синусите?
 • Имаме ли други импланти?
 • Имаме ли дефицити на витамини и минерали?
 • Имали ли сме/имаме ли инфекция с вируса Epstein-barr, Лаймска болест, Гъбични инфекции, бластоцистоза или други паразитни заболявания, SIBO – бактериален свръхрастеж, Йерсиния Ентероколитика, Хеликобактер Пилори?
 • Имаме ли отклонения в изследванията за черен дроб и жлъчна система, холестерол, триглицриди и т.н.?
 • Имаме ли отклонения в кръвно-захарния профил?
 • Имаме ли отклонения в съотношението Кортизол: DHEA?
 • Има ли естрогенова доминантност?
 • Има ли дисфункция на митохондриите?
Накратко, основните стъпки към автоимунния протокол

(очаквайте по-подробна статия)


1.Премахване на всички потенциални вредители от храненето си и околната среда(патогени, токсичния товар вкл. от вода, въздух, козметика, кухня и т.н.)

Най-често забраняваните храни при Хашимото и автоимунните заболявания:

 • Глутен
 • Царевица, глюкозни и фруктозни сиропи(царевични)
 • Млечни продукти
 • Захар, захарни продукти
 • Соя(особено първите 90 дни)
 • Кофеин
 • Алкохол
 • Семейство картофови и лектини – патладжан, домати, чушки, картофи.
 • ГМО, всички изкуствени подсладители, консерванти и т.н.


2. Добавяне на подкрепящи храни и заместители, ензими
3. Допълнителна подкрепа за пътищата на детоксикация и регенерация на чревния епител
4. Стрес мениджмънт

Силно препоръчваме да не експериментирате сами, а да се консултирате с медицинско лице или рискувате в опита си да спестите средства, да извършвате неправилни действия и да изгубите времето си и заделените си средства.

[БОНУС] Изтеглете pdf на нашето кратко ръководство за възстановяване на храносмилателния тракт

Ако имате въпроси може да ни пишете на имейл, а ние ще се опитаме да ви отговорим – info@umtqloduh.com

Прочетете още:
Страда ли щитовидната ви жлеза? Функционална медицина
Естрогенова доминантност – 6 причини
Хормонални нарушители – ксеноестрогени и дргуги
Хранене при гастрит и рефлукс – план за действие [Безплатно изтегли: Диета, таблица]
НСПВС Срещу 9 Доказани Естествени противовъзпалителни
Интересни факти за автоимунните заболявания

Не изпускайте полезна информация!

[Запознайте се с общите условия]

Споделете статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.