Мускулно-фасциалната взаимовръзка и биомеханика

Фасцията и съвременната анатомия

При класическото дисекционно изследване на мускулите на човешкото тяло предварително се отделят обвивките, опаковките на структурите, за да се види в “чист вид” разположението на мускула. Така се определя началното и крайно “залавно” място, така се определя теоретично какво движение извършва мускула , така е илюстрирано и написано в учебниците по Анатомия, така го учим и прилагаме на практика. Така изглежда идеалният свят на биомеханиката, без “смущаващи опаковки”, които са изхвърлени в кофата за боклук под дисекционната маса.

Досещате се, че става въпрос за ФАСЦИЯТА – най-големият орган в човешкото тяло, тъканта, която “ облича” тялото като водолазен костюм с много свързани един с друг джобове, в които са разположени мускули, органи, съдове, жлези…..

Ако все още не сте запознати с човешкият орган – фасцията, прочетете въвеждащата ни статия.

Фасцията е тъканта, която има най-много рецептори – 250 милиона нервни окончания (по данни на Martin Grinwald), 7 пъти повече от рецепторите в мускулите. Това е един огромен информационен източник за мозъка, които след обработката на сигналите изпраща „заповеди“ на мускулите.

миофасция, мускули и фасция, свързвания
Източник: Anatomy Trains

Тук възниква въпросът –

Наистина ли имаме 600 мускула или всъщност един огромен мускул, в 600 фасциални джобa?

В последните 10 год. се промени техниката на дисекциране и се изследват и тези структури. Най-напред се видя че мускулните не функционират без “опаковка” , че сухожилията (които са фасция) не завършват на костна тъкан и др. Последваха изследвания за сливането на “опаковката” на мускула с опаковките на съседните структури, с опаковките на вътрешните органи, с повърхностните и дълбоки опаковки на тялото….. (нар. фасциални разширения, експанзии), за вмъкване на мускулни влакна от един мускул в съседни фасции и др.

Така се разкри един нов биомеханичен модел в който силите, генерирани от един мускул, чрез “опаковката”, в случая дълбоката фасция, се разпространяват в цялото тяло.

Мио(мускулно)фасциални връзки, свързвания и продължения

Голям седалищен мускул m. gluteus max. – до скоро с ясно дефинирани залавни места и функция! След редица изследвания се оказва че 60 – 70% от мускулните му влакна се вмъкват в околните фасции и не завършват на описаното място. По този начин той не е едноставен екстензор на тазобедрената става(ТБС), а взема участие в почти всички движения на ТБС и е мощен стабилизатор на колянната става.

Фасция лата Facia lata – дългия „чорап“ на водолазния костюм – има фасциални разширения към и от всички структури на долни крайници, таз, ТЛФ(Тензор Фасция Лата) … получава вмъкнати мускулни влакна от късата глава на m. biceps femoris др. Всяка промяна в плътността, еластичността, движението на фасция лата се отразява на близките и далечни структури и особенно на състоянието на ТБС – капсула, лигаменти, позиция на главата в ацетабулума (импийджмент, артроза…)

Три мускула (с различни начални залавни места) се събират в едно място по вътрешната страна на подбедрицата наречено пачи крак (pes anserinus). По описание в Анатомията те завършват под медиалния кондил на тибията.

По новите техники на дисекциране, сухожилията (които са фасции) се ”вливат” в дълбоката фасция на подбедрицата (Fascia cruris), част от която е ретинакулума на глезена и чрез който миофасциалното разширение на трите мускула стига до малките мускули на ходилото и повлиява позицията на ходилото.

В резултат на всичко това се промени разбирането за причините за локална болка, появяват се нови терапевтични възможности за работа със системата фасция-мозък-мускул и нов тип движения, с оглед на фасциалното плъзгане.

Не се колебайте да се свържете с нас за безплатна онлайн консултация, ако Ви тревожи някакъв здравословен проблем.

Може да оставите и коментар по темата или с Ваша история или въпрос! Насреща сме!

Автор:

Мария Якоб 
– кинезитерапевт , МФР терапевт
(обучение в Немската асоциация на Миофасциалните терапевти DGMF)
Живее и работи от 25г. в Швейцария.

Прочетете още:
Фасция – органът, който прави всичко възможно
Хранене при гастрит и рефлукс – план за действие [Безплатно изтегли: Диета, таблица])

close
Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и хранителен режим!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Сподели статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.