Мускулно-фасциалната взаимовръзка и биомеханика

Фасцията и съвременната анатомия

При класическото дисекционно изследване на мускулите на човешкото тяло предварително се отделят обвивките, опаковките на структурите, за да се види в “чист вид” разположението на мускула. Така се определя началното и крайно “залавно” място, така се определя теоретично какво движение извършва мускула , така е илюстрирано и написано в учебниците по Анатомия, така го учим и прилагаме на практика. Така изглежда идеалният свят на биомеханиката, без “смущаващи опаковки”, които са изхвърлени в кофата за боклук под дисекционната маса.

Досещате се, че става въпрос за ФАСЦИЯТА – най-големият орган в човешкото тяло, тъканта, която “ облича” тялото като водолазен костюм с много свързани един с друг джобове, в които са разположени мускули, органи, съдове, жлези…..

Ако все още не сте запознати с човешкият орган – фасцията, прочетете въвеждащата ни статия.

Фасцията е тъканта, която има най-много рецептори – 250 милиона нервни окончания (по данни на Martin Grinwald), 7 пъти повече от рецепторите в мускулите. Това е един огромен информационен източник за мозъка, които след обработката на сигналите изпраща „заповеди“ на мускулите.

миофасция, мускули и фасция, свързвания
Източник: Anatomy Trains

Тук възниква въпросът –

Наистина ли имаме 600 мускула или всъщност един огромен мускул, в 600 фасциални джобa?

В последните 10 год. се промени техниката на дисекциране и се изследват и тези структури. Най-напред се видя че мускулните не функционират без “опаковка” , че сухожилията (които са фасция) не завършват на костна тъкан и др. Последваха изследвания за сливането на “опаковката” на мускула с опаковките на съседните структури, с опаковките на вътрешните органи, с повърхностните и дълбоки опаковки на тялото….. (нар. фасциални разширения, експанзии), за вмъкване на мускулни влакна от един мускул в съседни фасции и др.

Така се разкри един нов биомеханичен модел в който силите, генерирани от един мускул, чрез “опаковката”, в случая дълбоката фасция, се разпространяват в цялото тяло.

Мио(мускулно)фасциални връзки, свързвания и продължения

Голям седалищен мускул m. gluteus max. – до скоро с ясно дефинирани залавни места и функция! След редица изследвания се оказва че 60 – 70% от мускулните му влакна се вмъкват в околните фасции и не завършват на описаното място. По този начин той не е едноставен екстензор на тазобедрената става(ТБС), а взема участие в почти всички движения на ТБС и е мощен стабилизатор на колянната става.

Фасция лата Facia lata – дългия „чорап“ на водолазния костюм – има фасциални разширения към и от всички структури на долни крайници, таз, ТЛФ(Тензор Фасция Лата) … получава вмъкнати мускулни влакна от късата глава на m. biceps femoris др. Всяка промяна в плътността, еластичността, движението на фасция лата се отразява на близките и далечни структури и особенно на състоянието на ТБС – капсула, лигаменти, позиция на главата в ацетабулума (импийджмент, артроза…)

Три мускула (с различни начални залавни места) се събират в едно място по вътрешната страна на подбедрицата наречено пачи крак (pes anserinus). По описание в Анатомията те завършват под медиалния кондил на тибията.

По новите техники на дисекциране, сухожилията (които са фасции) се ”вливат” в дълбоката фасция на подбедрицата (Fascia cruris), част от която е ретинакулума на глезена и чрез който миофасциалното разширение на трите мускула стига до малките мускули на ходилото и повлиява позицията на ходилото.

В резултат на всичко това се промени разбирането за причините за локална болка, появяват се нови терапевтични възможности за работа със системата фасция-мозък-мускул и нов тип движения, с оглед на фасциалното плъзгане.

Не се колебайте да се свържете с нас за безплатна онлайн консултация, ако Ви тревожи някакъв здравословен проблем.

Може да оставите и коментар по темата или с Ваша история или въпрос! Насреща сме!

Автор:

Мария Якоб 
– кинезитерапевт , МФР терапевт
(обучение в Немската асоциация на Миофасциалните терапевти DGMF)
Живее и работи от 25г. в Швейцария.

Прочетете още:
Фасция – органът, който прави всичко възможно
Хранене при гастрит и рефлукс – план за действие [Безплатно изтегли: Диета, таблица])

Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и 3-месечно проследяване - Безплатно!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Сподели статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.