Фасция – органът, който прави всичко възможно

Какво представлява фасцията?
(fascia, в превод от гръцки лента)

С няколко думи, фасцията е вид съединителна тъкан, която обвива мускули, съдове, нерви и изобщо всеки орган в човешкото тяло Самото наименование „съединителна“ подсказва една от функциите й – обвивайки структурите тя ги отделя един от друг, и в същото време обвивката е непрекъсната, прелива от структура в структура и създава единство на цялата система. Образно можете да си представите фасцията като дреха с много джобове, в които са поставени мускули, органи….

За най-добра визуализация и разбиране, изгледайте това кратко видео (2 минути):

Фасцията е съставена предимно от колаген и вода.
Колагенът е белтъкът в най-голямо изобилие в нашето тяло.
Както знаем всички, тялото ни е 60-80% вода, така че спокойно можем да добавим, че сме колаген и вода, а факта, че в нас има повече бактерии от колкото човешки клетки, ни прави бактерия, колаген и вода.

Като студенти по медицина всички гледахме как премахват фасцията от „по-важните“ тъкани и органи, за да не ни пречи да ги изучаваме.

Да, обаче все повече факти излизат наяве относно функциите на фасцията – оказва се че органи, мускули, системи.. не могат да функционират без фасцията

фасция, мускулни влакна

Какво показват изследванията последните 20 години?

Интензивните изследвания на фасциалната тъкан разкриват неподозирани функции и все повече променят разбирането за биомеханиката и анатомията на човешкото тяло.

Открита е зависимост между психическото здраве, емоциите и състоянието на фасцията. Броя на рецепторите за проприорецепция(възприятието ни за тялото в пространството) във фасцията са от голямо значение за психическото ни благополучие.
Например при шизофреници броят на тези рецептори в лумбалната фасция е значително намален.

Новият модел на движение и функция на тялото се определя като биотенсегрити (Biotensegrity) система, в която централна роля играят фасцията. Оказа се, че фасцията са не само “опаковъчен материал” за мускулите и органите, а са “мекия скелет”, свързващ тялото анатомично и функционално в едно общо цяло, създавайки високоорганизирана триизмерна автономна система, способна да запамети движения и позиции и да реагира по-бързо от рефлексите.

Една от основните функции на фасцията е предаването на движенията (външни или вътрешни) и преразпределяне на мускулното напрежение в тялото.

Анатомичните и механични закономерности на този процес са изследвани и систематизирани от Томас Майер (Thomas Myers), който описва правилата на провеждане на движението и напрежението, като дефинира понятието мускулно-фасциални кинетични вериги или линии. Нарича ги “Анатомични влакове (Anatomy Trains)” по асоциация с влак, който се движи по определени железопътни линии, опасващи цялото тяло, и имащи преразпределителни станции и депа.

За мен най-голяма ценност на модела на миофасциалните кинетични вериги е разбирането, че когато на едно място по човешкото тяло възникне проблем ( обездвижване, погрешни модели на седене, травма, възпаление, нарушена функция на вътрешен орган, оперативен срез, промяна в захапката….), това се предава по кинетичната верига и настъпва преразпределение на напрежението. Появява се място на компенсаторно пренапрежение и там тъканите реагират с болка .

Фиг.1
(вдясно) Дисекция на Задна Повърхностна Линия – от плантарната фасция(на ходилото) до епикраниална фасция (на главата). Едно движение в ходилото води до активация на влакна над веждите и главата.

Отдолу може да разгледате галерия от изображения на отделните вериги илюстрирани с компютърна графика и други реални дисекции.

Връзката между ходилото и главата, фасции
Фиг.1

Това има решаващо значение в лечението на хронични болки при нарушена статика на опорно-двигателния апарат. Всеки лечебен метод, ориентиран на локално лечение на болката води до временен резултат и хронифициране.

Какво уврежда фасцията?

  • Неправилна поза
  • Липса на движение
  • Стрес
  • Нездравословно хранене и дехидратация
  • Наднормено тегло
  • Хирургични интервенции
  • Инфекции

Какво подобрява фасцията?

Съществуват много методи и техники за възстановяване баланса в миофасциалните кинетични вериги и статиката на тялото, и един от тях е Миофасциално освобождаване (Myofascial Release). Съчетан с миофасциална тренировка дава много добри и трайни резултати при хронични болки на опорно – двигателния апарат.

  • Стречинг, йога, упражнения за мобилност
  • Хидратация и движение
  • Масаж – масажи, използване на масажни топки и ролери

Не се колебайте да се свържете с нас за безплатна онлайн консултация, ако Ви тревожи някакъв здравословен проблем.

Може да оставите и коментар по темата или с Ваша история или въпрос! Насреща сме!

Прочетете още за фасцията в следващите ни статии – Мускулно-фасциалната взаимовръзка и биомеханика
Очаквайте още!

Автор:

Мария Якоб – кинезитерапевт , МФР терапевт
(обучение в Немската асоциация на Миофасциалните терапевти DGMF)
Живее и работи от 25г. в Швейцария.

Източници за любопитни:
Biotensegrity or Fascintegrity? (nih.gov)
Anatomy, Fascia – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)
Anatomy Trains Offical Website

Прочетете още:

Мускулно-фасциалната взаимовръзка и биомеханика

миофасциална биомеханика
close
Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и хранителен режим!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Сподели статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.