Фасция – органът, който прави всичко възможно

Какво представлява фасцията?
(fascia, в превод от гръцки лента)

С няколко думи, фасцията е вид съединителна тъкан, която обвива мускули, съдове, нерви и изобщо всеки орган в човешкото тяло Самото наименование “съединителна” подсказва една от функциите й – обвивайки структурите тя ги отделя един от друг, и в същото време обвивката е непрекъсната, прелива от структура в структура и създава единство на цялата система. Образно можете да си представите фасцията като дреха с много джобове, в които са поставени мускули, органи….

За най-добра визуализация и разбиране, изгледайте това кратко видео (2 минути):

Фасцията е съставена предимно от колаген и вода.
Колагенът е белтъкът в най-голямо изобилие в нашето тяло.
Както знаем всички, тялото ни е 60-80% вода, така че спокойно можем да добавим, че сме колаген и вода, а факта, че в нас има повече бактерии от колкото човешки клетки, ни прави бактерия, колаген и вода.

Като студенти по медицина всички гледахме как премахват фасцията от “по-важните” тъкани и органи, за да не ни пречи да ги изучаваме.

Да, обаче все повече факти излизат наяве относно функциите на фасцията – оказва се че органи, мускули, системи.. не могат да функционират без фасцията

фасция, мускулни влакна

Какво показват изследванията последните 20 години?

Интензивните изследвания на фасциалната тъкан разкриват неподозирани функции и все повече променят разбирането за биомеханиката и анатомията на човешкото тяло.

Открита е зависимост между психическото здраве, емоциите и състоянието на фасцията. Броя на рецепторите за проприорецепция(възприятието ни за тялото в пространството) във фасцията са от голямо значение за психическото ни благополучие.
Например при шизофреници броят на тези рецептори в лумбалната фасция е значително намален.

Новият модел на движение и функция на тялото се определя като биотенсегрити (Biotensegrity) система, в която централна роля играят фасцията. Оказа се, че фасцията са не само “опаковъчен материал” за мускулите и органите, а са “мекия скелет”, свързващ тялото анатомично и функционално в едно общо цяло, създавайки високоорганизирана триизмерна автономна система, способна да запамети движения и позиции и да реагира по-бързо от рефлексите.

Една от основните функции на фасцията е предаването на движенията (външни или вътрешни) и преразпределяне на мускулното напрежение в тялото.

Анатомичните и механични закономерности на този процес са изследвани и систематизирани от Томас Майер (Thomas Myers), който описва правилата на провеждане на движението и напрежението, като дефинира понятието мускулно-фасциални кинетични вериги или линии. Нарича ги “Анатомични влакове (Anatomy Trains)” по асоциация с влак, който се движи по определени железопътни линии, опасващи цялото тяло, и имащи преразпределителни станции и депа.

За мен най-голяма ценност на модела на миофасциалните кинетични вериги е разбирането, че когато на едно място по човешкото тяло възникне проблем ( обездвижване, погрешни модели на седене, травма, възпаление, нарушена функция на вътрешен орган, оперативен срез, промяна в захапката….), това се предава по кинетичната верига и настъпва преразпределение на напрежението. Появява се място на компенсаторно пренапрежение и там тъканите реагират с болка .

Фиг.1
(вдясно) Дисекция на Задна Повърхностна Линия – от плантарната фасция(на ходилото) до епикраниална фасция (на главата). Едно движение в ходилото води до активация на влакна над веждите и главата.

Отдолу може да разгледате галерия от изображения на отделните вериги илюстрирани с компютърна графика и други реални дисекции.

Връзката между ходилото и главата, фасции
Фиг.1

Това има решаващо значение в лечението на хронични болки при нарушена статика на опорно-двигателния апарат. Всеки лечебен метод, ориентиран на локално лечение на болката води до временен резултат и хронифициране.

Какво уврежда фасцията?

 • Неправилна поза
 • Липса на движение
 • Стрес
 • Нездравословно хранене и дехидратация
 • Наднормено тегло
 • Хирургични интервенции
 • Инфекции

Какво подобрява фасцията?

Съществуват много методи и техники за възстановяване баланса в миофасциалните кинетични вериги и статиката на тялото, и един от тях е Миофасциално освобождаване (Myofascial Release). Съчетан с миофасциална тренировка дава много добри и трайни резултати при хронични болки на опорно – двигателния апарат.

 • Стречинг, йога, упражнения за мобилност
 • Хидратация и движение
 • Масаж – масажи, използване на масажни топки и ролери

Не се колебайте да се свържете с нас за безплатна онлайн консултация, ако Ви тревожи някакъв здравословен проблем.

Може да оставите и коментар по темата или с Ваша история или въпрос! Насреща сме!

Прочетете още за фасцията в следващите ни статии – Мускулно-фасциалната взаимовръзка и биомеханика
Очаквайте още!

Автор:

Мария Якоб – кинезитерапевт , МФР терапевт
(обучение в Немската асоциация на Миофасциалните терапевти DGMF)
Живее и работи от 25г. в Швейцария.

Източници за любопитни:
Biotensegrity or Fascintegrity? (nih.gov)
Anatomy, Fascia – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)
Anatomy Trains Offical Website

Прочетете още:

Мускулно-фасциалната взаимовръзка и биомеханика

миофасциална биомеханика
Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и 3-месечно проследяване - Безплатно!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Споделете статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  1. Екипът на Ум-Тяло-Дух каза:

   Здравейте,

   моля да потвърдите и разясните за какво става въпрос, за да Ви свържем с нея!

   Може да ни пишете на имейл – info@umtqloduh.com