Причини за Неправилна Стойка

Има нещо, което тихомълком скъсява и прекратява доста кариери. Болки в кръста, болки в коленете, болки в глезените, болки в гърба, болки в таза, болки във врата, списъкът е дълъг. Те идват сякаш от небето и често не си обясняваме защо се появяват. Просто се молим да не идват пак и сме готови на всичко, за да ги избегнем.

Днес ще говорим за неправилната стойка като един от основните източници на контузии от спортен и общ характер.(още една статия от автора на ум-тяло-дух за неправилната стойка тук)

В устройството на везните, часовниците, колите и други има изграден механичен баланс. Ако той се наруши, механизмът започва да отчита грешно и дава отклонения. Досещаме се, че с тялото е същото.

То има някои “оси”, които не трябва да се разместват. Най-общо казано, това са съотношенията между положението (равнините) на раменния пояс, таза и гръбнака. 

изкривяване, неправилна стойка, сколиоза

Санийонджи М. ,Източен специален масаж, Хелиопол (1999).  

Промяната на ъглите между тези три равнини, предизвиква различни изкривявания. Оттук може да кажем, че произлизат редица контузии и болестни състояния, които пречат на нашата спортна и житейска дейност. 

правилна и неправилна стойка на тялото

  Брег Пол , Брег Патриша, Дишане за неизчерпаема енергия, Скорпио (2003).

Причина или следствие на изкривяванията на костно-ставния апарат са и мускулните дисбаланси и/или нарушения в мускулните и сухожилните функции. Заедно “скачените”  мускули, кости и свързващите ги тъкани, сформират опорно-двигателния апарат, който е ноебходим за придвижване в пространството. Ето и някои от най разпространените причини, които предизвикват посочените нежелани ефекти (няма да засягаме генетичните причини): 

 • Движение, стоене и седене с наведена глава (гледайки телефон или не), в изгърбено положение, наклонени наляво, надясно или в неестествено положение;
 • НЕправене на достатъчно динамично и/или статично разтягане (стречинг);
 • Носене на чанта само на едно рамо;
 • Носене на прекалено тежка чанта.
правилна стойка, неправилна стойка при седене

 Брег Пол , Брег Патриша, Дишане за неизчерпаема енергия, Скорпио (2003).

 • Постоянно носене на токове;
 • Постоянно кръстосване на краката;
 • Голям превес на тренировъчните или работните натоварвания над разтегателните упражнения.
 • Поради сложността на човешкото тяло и бит съм сигурен, че изпускам и други фактори (един от главните безспорно е обездвижването)

Как можем да се справим със ситуацията?

 1. Да посетим рехабилитатор/кинезитерапевт
 2. Да посетим мануален терапевт

Тези специалисти могат да ни отговорят на въпроса имаме ли проблеми със стойката и къде са те. Също да ни дадат конкретни, специфични за нас съвети. Трябва да се знае, че дори дисбалансът да не е задълбочен и да не пречи на тренировките и делника ни, е важно да му се обърне внимание навреме.

ходило, плоскостъпие, дюстабан, правилна стойка
 1. Друг важен съвет е да избягваме навиците и положенията описани по-горе, които предизвикват дисхармония в телата ни. Част от тях са досадни паразитни навици, с които лесно можем да се справим. Гимнастическите, разтегателните движения,постоянното следене за правилната стойка, както и редовните мануални и изправителни терапии са сигурен начин за предпазване от тонове контузии.


АНТОНИО КОСТОВ #bodyconstructor

ОЩЕ ОТ АВТОРА:

Дихателни Упражнения! Как да започнем? (практично ръководство)
4 Масово срещани грешки в ежедневието ни срещу нашето здраве (Мило Напомняне)

ДРУГИ:

5 Невероятни Ползи от Добрата стойка
Какво Всъщност е Болката?(Ключово знание)
5 Доказани Ползи от Загрявката(Ще ви Накара да Загреете още Сега)

Не изпускайте полезна информация!

[Запознайте се с общите условия]

Споделете статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.