Сподели с приятел, на който ще му е полезно:

Има нещо, което тихомълком скъсява и прекратява доста кариери. Болки в кръста, болки в коленете, болки в глезените, болки в гърба, болки в таза, болки във врата, списъкът е дълъг. Те идват сякаш от небето и често не си обясняваме защо се появяват. Просто се молим да не идват пак и сме готови на всичко, за да ги избегнем.

Днес ще говорим за неправилната стойка като един от основните източници на контузии от спортен и общ характер.(още една статия от автора на ум-тяло-дух за неправилната стойка тук)

В устройството на везните, часовниците, колите и други има изграден механичен баланс. Ако той се наруши, механизмът започва да отчита грешно и дава отклонения. Досещаме се, че с тялото е същото.

То има някои “оси”, които не трябва да се разместват. Най-общо казано, това са съотношенията между положението (равнините) на раменния пояс, таза и гръбнака. 

Санийонджи М. ,Източен специален масаж, Хелиопол (1999).  

Промяната на ъглите между тези три равнини, предизвиква различни изкривявания. Оттук може да кажем, че произлизат редица контузии и болестни състояния, които пречат на нашата спортна и житейска дейност. 

  Брег Пол , Брег Патриша, Дишане за неизчерпаема енергия, Скорпио (2003).

Причина или следствие на изкривяванията на костно-ставния апарат са и мускулните дисбаланси и/или нарушения в мускулните и сухожилните функции. Заедно “скачените”  мускули, кости и свързващите ги тъкани, сформират опорно-двигателния апарат, който е ноебходим за придвижване в пространството. Ето и някои от най разпространените причини, които предизвикват посочените нежелани ефекти (няма да засягаме генетичните причини): 

 • Движение, стоене и седене с наведена глава (гледайки телефон или не), в изгърбено положение, наклонени наляво, надясно или в неестествено положение;
 • НЕправене на достатъчно динамично и/или статично разтягане (стречинг);
 • Носене на чанта само на едно рамо;
 • Носене на прекалено тежка чанта.

 Брег Пол , Брег Патриша, Дишане за неизчерпаема енергия, Скорпио (2003).

 • Постоянно носене на токове;
 • Постоянно кръстосване на краката;
 • Голям превес на тренировъчните или работните натоварвания над разтегателните упражнения.
 • Поради сложността на човешкото тяло и бит съм сигурен, че изпускам и други фактори (един от главните безспорно е обездвижването)

Как можем да се справим със ситуацията?

 1. Да посетим рехабилитатор/кинезитерапевт
 2. Да посетим мануален терапевт

Тези специалисти могат да ни отговорят на въпроса имаме ли проблеми със стойката и къде са те. Също да ни дадат конкретни, специфични за нас съвети. Трябва да се знае, че дори дисбалансът да не е задълбочен и да не пречи на тренировките и делника ни, е важно да му се обърне внимание навреме.

 1. Друг важен съвет е да избягваме навиците и положенията описани по-горе, които предизвикват дисхармония в телата ни. Част от тях са досадни паразитни навици, с които лесно можем да се справим. Гимнастическите, разтегателните движения,постоянното следене за правилната стойка, както и редовните мануални и изправителни терапии са сигурен начин за предпазване от тонове контузии.


АНТОНИО КОСТОВ #bodyconstructor

ОЩЕ ОТ АВТОРА:

Дихателни упражнения! Как да започнем? АНТОНИО КОСТОВ – УМ-ТЯЛО-ДУХ (umtqloduh.info)

4 МАСОВО ВРЕДНИ НАВИКА – МИЛО НАПОМНЯНЕ – УМ-ТЯЛО-ДУХ (umtqloduh.info)

ДРУГИ:

Още за доброто движение също ще намерихте тук!


Сподели с приятел, на който ще му е полезно:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *