Подсладители – Какво трябва да знаете(практично ръководство)

Кратко историческо развитие на подсладителите

Захарин – 1879, в медицински институт „Джон Хопкинс” от  Константин Фалберг, докато работил върху деривати на каменовъглена смола. Опитал пробата.

300 пъти по-сладък от захарта и има горчив привкус.

Цикламат – 1937г. от Майкъл Света в Университета на Илинойс. Одобрени от FDA през 1958г. През 1969 FDA забранява употребата на цикламат заради потенциални канцерогенни ефекти. Последващи изследвания отричат връзката между цикламат и рак.

Приема на захарин – свързван с рак на жлъчката при плъхове. Струва си да отбележим, че физиологията на плъховете е по-различна, но от друга страна, добре е и да бъдем внимателни и бдителни към такива връзки.

1965 – аспартам, Джеймс Шлатър. Аспартамът е съставен от две аминокиселини – фенилаланин и аспартат. За разлика от другите подлсадители, аспартамът бива метаболизиран. Той има 4 калории на грам аспартам, но се използва в ниски количества, затова калориите в подсладена с аспартам напитка, са нищожни.

200 пъти по-сладък от захарта.

Трябва да се избягва от хора болни от „фенилкетонуриа”, тоест хора, които не могат да разграждат аминокиселината фенилаланин.

Ацесулфам К или Acesulfame potassium – подобен на захарина и цикламата като структура и вкус. Открит през 1967г. от Карл Клаус. Одобрен през 1988 от FDA и навлиза като генерално използван подсладител през 2003г.

Сукралоза – най-новият член на изкуствените подсладители. Открит през 1979г. Синтезира се от сукрозата (захарта), като три от хидроксидните групи (OH) в молекулата се заменят с хлорни групи (Cl). Одобрена през 1999г.

Структура

Най-новият член на подсладителите е стевията. За разлика от другите, стевията е ЕСТЕСТВЕН подсладител, който се извлича от билка – Stevia rebaudiana

Днес, в по-голямата част от напитките без калории, се съдържат изкуствени подсладители.
От скоро започнаха да навлизат и такива със стевия на пазара, което е по-добрият избор. Подкрепено е с изследвания – доста ползотворни ефекти от приема на стевията върху метаболизма на инсулина (подобряване на инсулиновата чувствителност).

Какво казват изследванията ?

Използването на напитки с подсладители, при наличието на същия хранителен режим, очевидно ще предположите, няма никакъв ползотворен ефект.

При изследвания, когато хора са в калориен дефицит от 1500 калории дневно – няма разлика дали са заменили напитките със захар за такива с изкуствени подсладители, стига да се придържат към дневните калории.

Замяната на напитките със захар с напитки с аспартам показва 25% намален дневен прием на калории, което е очевидно. Когато хората са наясно, че приемат изкуствени подсладители и по-малко калории, за да се компенсират изгубените калории от замяната, те увеличават дневния си прием на калории.  Дали го изравняват и надминават е строго индивидуално.

Експериментите показват, че сладкият вкус, сам по себе си, повишава човешкия апетит, независимо дали е от захар или подсладител.

Подсладена с аспартам вода повишава цялостното ниво на апетит при хора с нормално тегло.

Друго изследване показва пък, че аспартамът, ацесулфамът и захаринът се асоциират с повишено желание да се яде и по-голям избор на различни храни.

За разлика от глюкозата и сукрозата (зареждане с тях – определена доза, малко преди хранене), след който прием калорийният прием бива намален, зареждането с аспартам не се наблюдава този ефект.

Поставя се хипотезата, че комбинирането на сладкия вкус с ниски калории (изкуствен подсладител) може да доведе до компенсиращо преяждане и калориен излишък. Това е хипотеза, разбира се. Всеки реагира индивидуално към това, а и зависи от менталната нагласа и изградените невронни пътища, за които ще поговоря по-долу.

Системата за „възнаграждение” от прием на храна, споделя същите цикъл на действие в мозъка, както и други дейности, доставящи удоволствие, като например секса и употребата на наркотици. (изберете първото, не на наркотиците) Та, тази система за възнаграждение, за кратко СВ, споделя и същите поведенчески парадигми като другите форми на пристрастяване, а именно :  binging (няма термин на български, който да описва процеса ; това е процесът, когато след дълга рестрикция, човек не издържа и се нахвърля върху храната като обезумял, сякаш нещо от вътре го контролира и не може да се спре) ; оттегляне (обикновено след биндж), craving (силно желание за определена храна – например за сладко) и кръстопът на чувствителността.

Интересно да се отбележи е, че при опитни мишки, периодът на абстиненция (отказ от сладко или друга храна, към която са  „пристрастени”, в широкия смисъл на думата) увеличава приема на сукроза при мишките, подобно на бинджовете при хората.

СВ се разклонява на две пътеки:

  • Сензорен клон
  • Постприемен (след приемане на храната)

При хората, вкусовата информация, която бива въприета/усетена от вкусовите рецептори  на езика, бива предавана нагоре през таламуса  и евентъуално завършва в предната инсула/ предния оперкулум или орбитофроналния корекс. Амигдалата осъществява обратната връзка между всички нива на вкусовата пътека. Мезолимбичната допаминова система е също важна за разпонаването на стимула и за чувството на удовлетвореност, асоциирано с приема на храна с приятни вкусове.

Постприемния компонент зависи от метаболитните продукти на храната. Когато опитните мишки биват лишени от храна, те предпочитат разтвор с глюкоза, пред този със захарин, макар вкусът да е замаскиран с допълнителни вещества. Те усещат чисто физиологично къде се намира енергията, тоест разтворът богат накалории.

Хипоталамусът посредничи при постприемната хранително възнаграждение. Той секретира различни невропептиди, които регулират енергията, осмотичния баланс и поведението на хранене.

Поради липсата на калории, изкуствените подсладители не допринасят за постприемния компонент, а само за сензорния (вкусовия).

Функционален MRI (ядрено магнитен резонанс) показва, че при мъже с нормално тегло, приемът на глюкоза води до продължено потискане на сигнализацията в хипоталамуса, докато такъв резултат не се наблюдава при приема на сукралоза. Тоест, сигнал за ситост към постприемната пътека, при приема на сукралоза, не бива изпращан.

Всичко това води до хипотезата на провеждащите изследванията, че изкуствените подсладители водят само до частична активация на СВ (системата за възнаграждение) за храна.  Животните търсят храна, която да засити тяхната жажда (craving) за сладко, дори и при липсата на енергийни нужни (дори и да не са в калориен дефицит). Липсата на пълна активация, поради невъзможността да се активира постприемният компонент, увелиава това „жадуващо” поведение и води до повишен апетит.

Намаляването на този отговор от Системата за възнаграждение може да доведе до затлъстяване.

Ефекти от подсладителите – базирани на проведени  множество изследвания

Ефекти върху кръвната захар и инсулина

При изследване приемът на подсладители без калории понижава с 0.16 mmol/L нивата на кръвната захар, в сравнение с приема на захар. Като цяло, обаче, няма някаква голяма разлика в нивата на инсулин или във функцията на бета клетките (които са отговорни за секрецията на инсулин).

Ефекти върху приемът на храна

Няколко проведени изследвания показват понижаване на калориите средно с около 250 калории при групите, които приемат подсладители, сравнено с тези, които приемат захар.

Друго изследване показва понижен прием със средно 130 калории между групи, които приемат подсладители, и такива които се опитват да ги избягват. (най-вероятно, защото вместо тях хапват захар= допълнителни калории).

Две други изследвания показват, че желанието за сладки храни е било по-малко (макар и незначително) при хора, които приемат подсладители, отколкото при такива, които ги избягват.

Подсладителите и рак

При множество проведени изследвания, само две показват съвсем незначителен риск за развитие на  рак на яйчниците или рак на панкреаса, при хора, които приемат подсладители, в сравнение с тези, които не приемат.

Всички други изследвания не намират никаква корелация (връзка) между приема на подсладители и другите видове рак.

При изследвания с висок прием на аспартам не се забелязва никакъв риск за развитие на рак на гърдата, лимфома, нехочкинова лимфома, левкемия и други видове, отколкото при групите, които не приемат аспартам. Шансовете за развитието и при двете групи са еднакви.

Подсладителите и кръвното налягане

Три изследвания показват по-ниски нива на систолично и диастолично кръвно налягане при групи приемащи подсладители, отколкото при тези, които приемат захар или плацебо.

Останалите изследвания не показват никаква разлика в кръвното налягане между групата приемащи подсладители и другите групи (захар/плацебо).

Други ефекти

Без промяна във функцията на бъбреците, настроението, умствената дейност, поведението или ефекти като обриви и главоболие – това сочат всички изследвания.

Има едно изследване, при което групите приемащи подсладители са по-предразположени (незначително, но въпреки това..) към депресия.

Изследване на две групи (едната приема нормални дози аспартам, а другата по-високи дози аспартам) показва, че групата приемаща по-високите дози аспартам е по-склонна към депресивни състояния.

Ефекти при децата

Телесно тегло

Като цяло изследванията не показват разлика в покачването на телесното тегло между деца, приемащи подсладители и такива, приемащи захар.

Изследване върху деца със сериозно затлъстяване, които са на режим за отслабване, показва, че групата, приемаща аспартам е свалила повече килограми, от тази приемаща захар (близко до ума).

Дентално здраве

Натрупаната плака по зъбите е еднаква при хора, приемащи вода и хора приемащи стевия.

Култура на хранене

Без разлика в апетита между децата, приемащи подсладители и тези приемащи захар.

Разлика има по отношение приема на храна. Децата, приемащи подсладители, приемат по-малко калории, отколкото тези, консумиращи захар.

Диабет

По-високи нива на кръвната захар при децата (предучилищна възраст) при прием на аспартам, отколкото при прием на захар.

Рак

Изследванията върху аспартама не показват никакви рискове за развитието на различни видове рак. Резултатите са същите като при групите, които не приемат аспартам.

Сърдечно-съдови заболявания

При група, приемаща захар, намаляването на холестерола било повече, отколкото при групата, приемаща подсладители (наблягаме на това, че подсладителите пак са спомогнали за намаляването на холестерола, просто не толкова много).

Никаква разлика в кръвното налягане.

Без промяна във функцията на бъбреците.

Изводи:
Като цяло, няма индикации за някакви здравословни проблеми, произлизащи от приема на подсладители.
Внимание трябва да се обърне на ефекта на аспартама спрямо депресивните състояния. Това е по-скоро предразположеност, въпреки това е хубаво да бъдем наясно с този възможен ефект.

От личната ми практика, при мой клиент, приемащ изкуствени подсладители (и по-специално захарин/аспартам) наблюдавам повишен апетит, но това са единични случаи. Цялостната картинка сочи, че няма разлика в апетита.

Подсладителите могат да убият „глада” ви за сладко, като при някои хора, се наблюдава обратен ефект. Това ще разгледам в следващата статия, свързана със системата за възнаграждение в мозъка (мезолимбичните и мезокортексовите пътища).

Подсладителите помагат да приемаме по-малко калории, тъй като заменяме захарта с подсладител и така премахваме излишните калории на захарта. Това прави подсладителите страхотен помощник в периодите ни на калориен дефицит или просто, когато желаем да намалим цялостната си консумация на захар. Пример – правим кекс, но с подсладител вместо захар. Кексът ще е по-нискокалоричен, отколкото кекса на баба, като ще бъде също толкова вкусен.

Добре е от изкуствените подсладители да избираме сукралозата, като такъв с най-малко възможни негативни ефекти. При сукралозата може единствено да разстроим стомаха си, при прекалена консумация – като всяко друго нещо.

За Ацесулфам К и Цикламата има много противоречащи си изследвания относно вероятност за развитие на рак. Бихме могли да заложим на захарин, аспартам, сукралоза или стевия (изброени от най-лошия вариант до най-добрият) като по-добри варианти.

Ако имаме избор между изкуствени и естествени подсладители,  по-добре е да изберем естетсвения (стевията), разбира се.

Ако избираме между чай и диетична кола, и няма значение за нас кое от двете ще пием, да, по-добре е да изберем напитката без посладител. В случая – чай.

Споделете, нека хората, близките ви са запознати с алтернативите и рисковете от подсладителите.

Кратко интро от автора:
Здравейте, казвам се Боян Мавров. През 2016г. завърших НСА „Васил Левски” и към днешна дата се занимавам с треньорска дейност. Спортувам от 10 години, като съм преминавал през различни спортове. Като малък бях пълно дете с нездравословни навици. Спортът промени живота ми. Целта ми е да ви помогна да постигнете своето най-добро АЗ. Независимо дали тренирам клиенти, или пиша статии (достъпът, до които е напълно БЕЗПЛАТЕН), искам да обогатя и предам максимално знанията си на хората. В много от случаите, аз също се обогатявам от целия този процес. Старая се да бъда максимално широкоскроен и да разчитам на фактите и резултатите от най-новите изследвания в сферата на тренировките, храненето, физиологията, биохимията, мотивацията и психологията. Методиката ми на работа с клиенти, както и статиите, които пиша, са базирани и подкрепени именно от научните изследвания. Ако сте се питали „Защо това се случва по този начин?”, не сте единствени. Аз също съм си задавал този въпрос по отношение на много теми, след което навлизам дълбоко в сферата, чета книги и изследвания и предавам знанията, които съм научил на хората, с които работя и в статиите, които пиша.

Прочети още полезни и интересни статии:

Страда ли мозъкът Ви?

Паник атака: Емоциите, дишането и процесите в тялото!

Ползите от дишане през носът! Носно дишане и здравето

Дишането и Въглеродният диоксид

Хипервентилация

Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и 3-месечно проследяване - Безплатно!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Споделете статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.