Един Рационален Поглед върху Ситуацията с COVID-19

Наскоро излезе един важен факт за заразяването с КОВИД-19-

За да се заразим по въздушно-капков механизъм са нужни около 60 000 вирусни частици в една капка секрет, при сезонния грип частиците за успешна трансмисия на патогена са около 6000.

Разликата е видима! Лично моето мнение (не желая да спекулирам), вируса не е толкова опасен, защото в началото на памдемията СЗО забрани на патолозите да правят аутопсии при пациенти, които са с котонавирусна инфекция. В последствие тази забрана отпадна и малкото аутопсии, които са извършени еднозначно доказват, че при хронично болни (страдащи от тежки заболявания) няма директна увреда от страна на органите освен интерстициалната пневмония, която е налице, но тази болест е позната на медицината и тя може да се причини и от други микроорганизми…

Това ме навежда на мисълта, че когато става дума за патология и специфика на симптомите, има една неяснота. Прекалено са общи

Сегашния коронавирус се нарича САРС КоВ- 2.
Причината да това съкращение САРС идва от английски – South Asian Respiratory Syndrome. Преведено това значи Южно-Азаиатски респираторен синдром. Тук има само географска специфика, защото там е открит.
Друг пример за коронавирусна инфекция е МЕРС- Middle- Eastern Respiratory Syndrome. На български език- Средно Източен Респираторен Синдром.

Тези два синдрома са познатите клинични проявления на групата коронавируси. Разликата е малка- при МЕРС тежеста на клиничната картина е с една идея по-лека, СКО може да се каже…

Друг важен момент е тестването- PCR тестовете доказват дали има налични вирусни частици в организма на човек, но когато обявяват броя на позтивните тестове има нужда от едно допълнително обяснение:

1. Колко от дневните позитивни тестове са на нови пациенти и колко са на вече позитивни пациенти, които се тестуват отново и отново с цел проследяване на състоянието на дадения пациент в динамика?

2. От дневните позитивирани тестове, колко са с клинична картина (със симптоми) и колко без?

3. Колко са на брой тестувани те пациенти, които не са полиморбидни (хроници или в момента на тестуването да страдат от друга патология)?

От имунологична гледна точка- антиталата които се образуват се проучват и все още няма тази яснота, която е нужна…

Изследване на една от най-елитните медицински школи в света – шведския Каролинска институт и университетската болница към него показва едни интересни факти:

Проучването е установило, че много хора без симптоми или с леки симптоми на корона вирус, са развили т.нар. клетъчен имунитет, въпреки липсата на антитела.

Научният екип от Каролинска институтет и университетската болница Каролинска са установили клетъчен имунен отговор чрез активиране на Т-клетки срещу Ковид-19 при хора, които са без или с леки симптоми и с отрицателни тестове за антитела, четем на уебсайта на шведската медицинска академия.

„Т-клетките са вид бели кръвни телца, които са специализирани в разпознаването на заразени с вируси клетки и са основна част от имунната система“, обяснява един от авторите на проучването Маркус Бугерт от Центъра за инфекциозна медицина в Каролинска институт. Учените са направили имунологичен анализ на проби от над 200 души, част от които хоспитализирани в Университетската болница Каролинска, както и на хора, контактни с роднини, завърнали се в Стокхолм след ваканция в Алпите през март. Алпийските зимни курорти бяха едно от епидемиологичните огнища и център за разпространение на Ковид-19.

Анализът на Т-клетките е по-сложен от тестовете за антитела и се извършва само от специализирани лаборатории, каквато има в шведската медицинска академия.

Резултатите показват, че приблизително два пъти повече хора са развили клетъчен имунитет в сравнение с тези, при които са установени антитела.

Това означава, че общественият имунитет срещу коронавируса е значително по-висок, отколкото тестовете за антитела предполагат, казва проф.
Густаф Люнгрен.

„Сега трябва да се направят по-обширни и продължителни проучвания както на Т-клетки, така и на антитела, за да разберем колко устойчив е имунитетът и как тези два различни компонента на имунитета срещу Ковид-19 са свързани един с друг“,
посочва Маркус Бугерт.

ХРИСТО МИЛЧЕВ

Още интересни и полезни статии!

Страда ли мозъкът Ви?
Ползите от дишане през носът! Носно дишане и здравето
Паник атака: Емоциите, дишането и процесите в тялото!
Дишането и Въглеродният диоксид
Хипервентилация

close
Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и хранителен режим!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Сподели статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.