Сподели с приятел, на който ще му е полезно:

Наскоро излезе един важен факт за заразяването с КОВИД-19-

За да се заразим по въздушно-капков механизъм са нужни около 60 000 вирусни частици в една капка секрет, при сезонния грип частиците за успешна трансмисия на патогена са около 6000.

Разликата е видима! Лично моето мнение (не желая да спекулирам), вируса не е толкова опасен, защото в началото на памдемията СЗО забрани на патолозите да правят аутопсии при пациенти, които са с котонавирусна инфекция. В последствие тази забрана отпадна и малкото аутопсии, които са извършени еднозначно доказват, че при хронично болни (страдащи от тежки заболявания) няма директна увреда от страна на органите освен интерстициалната пневмония, която е налице, но тази болест е позната на медицината и тя може да се причини и от други микроорганизми…

Това ме навежда на мисълта, че когато става дума за патология и специфика на симптомите, има една неяснота. Прекалено са общи

Сегашния коронавирус се нарича САРС КоВ- 2.
Причината да това съкращение САРС идва от английски – South Asian Respiratory Syndrome. Преведено това значи Южно-Азаиатски респираторен синдром. Тук има само географска специфика, защото там е открит.
Друг пример за коронавирусна инфекция е МЕРС- Middle- Eastern Respiratory Syndrome. На български език- Средно Източен Респираторен Синдром.

Тези два синдрома са познатите клинични проявления на групата коронавируси. Разликата е малка- при МЕРС тежеста на клиничната картина е с една идея по-лека, СКО може да се каже…

Друг важен момент е тестването- PCR тестовете доказват дали има налични вирусни частици в организма на човек, но когато обявяват броя на позтивните тестове има нужда от едно допълнително обяснение:

1. Колко от дневните позитивни тестове са на нови пациенти и колко са на вече позитивни пациенти, които се тестуват отново и отново с цел проследяване на състоянието на дадения пациент в динамика?

2. От дневните позитивирани тестове, колко са с клинична картина (със симптоми) и колко без?

3. Колко са на брой тестувани те пациенти, които не са полиморбидни (хроници или в момента на тестуването да страдат от друга патология)?

От имунологична гледна точка- антиталата които се образуват се проучват и все още няма тази яснота, която е нужна…

Изследване на една от най-елитните медицински школи в света – шведския Каролинска институт и университетската болница към него показва едни интересни факти:

Проучването е установило, че много хора без симптоми или с леки симптоми на корона вирус, са развили т.нар. клетъчен имунитет, въпреки липсата на антитела.

Научният екип от Каролинска институтет и университетската болница Каролинска са установили клетъчен имунен отговор чрез активиране на Т-клетки срещу Ковид-19 при хора, които са без или с леки симптоми и с отрицателни тестове за антитела, четем на уебсайта на шведската медицинска академия.

„Т-клетките са вид бели кръвни телца, които са специализирани в разпознаването на заразени с вируси клетки и са основна част от имунната система“, обяснява един от авторите на проучването Маркус Бугерт от Центъра за инфекциозна медицина в Каролинска институт. Учените са направили имунологичен анализ на проби от над 200 души, част от които хоспитализирани в Университетската болница Каролинска, както и на хора, контактни с роднини, завърнали се в Стокхолм след ваканция в Алпите през март. Алпийските зимни курорти бяха едно от епидемиологичните огнища и център за разпространение на Ковид-19.

Анализът на Т-клетките е по-сложен от тестовете за антитела и се извършва само от специализирани лаборатории, каквато има в шведската медицинска академия.

Резултатите показват, че приблизително два пъти повече хора са развили клетъчен имунитет в сравнение с тези, при които са установени антитела.

Това означава, че общественият имунитет срещу коронавируса е значително по-висок, отколкото тестовете за антитела предполагат, казва проф.
Густаф Люнгрен.

„Сега трябва да се направят по-обширни и продължителни проучвания както на Т-клетки, така и на антитела, за да разберем колко устойчив е имунитетът и как тези два различни компонента на имунитета срещу Ковид-19 са свързани един с друг“,
посочва Маркус Бугерт.

ХРИСТО МИЛЧЕВ

Още интересни и полезни статии!

Страда ли мозъкът Ви?
Ползите от дишане през носът! Носно дишане и здравето
Паник атака: Емоциите, дишането и процесите в тялото!
Дишането и Въглеродният диоксид
Хипервентилация

close
Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и хранителен режим!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]


Сподели с приятел, на който ще му е полезно:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.