Стресът и Начините За Справяне с Него

Стресът, това е термин придобил гражданственост и се разбира като нещо,  което ни уврежда на физическо и психическо ниво. Проблемът е,  че стресът като термин в медицинските научни направления не е това, за което хората го приемат.

Идеята на тази статия е да Ви помогне да разграничите Стрес и Дистрес като понятия и лесни начини за справяне, които са доказани от медицинската наука.

Стресът е проява на активна реакция на организма спрямо стимули от външната среда. Например светлината, която навлизайки в очите (зрителния анализатор), дразни специфичните фоточувствителни клетки, които се възбуждат  и предават информацията от дразнението на нервната система , която превръща сигнала от външния стимул в електрически потенциал който се предава на мозъка (зрителен център- намиращ се в окципитална или тилна част на мозъка). Това правило важи и за всички други сетива и за нормално протичащи процеси в човешкия организъм.

Следователно можем да разберем,  че стресът е нужен на организма за да може човек да оцелее и да са налице процесите,  които позволяват на  човешкия организъм да живее и съществува.

Дистрес – свръхактивна реакция на човешкия организъм,  при продължителни и силно действащи стимули. Това е стреса който масово хората разбират като увреда. Както стана ясно по-правилно е да се нарича Дистрес, защото Стресът е нужен за нашето оцеляване.

Влиянието на Дистреса може да се раздели на няколко нива:

  • Психично – човек променя поведението си: налице е паника, тревожност, ажитираност, психомоторна възбуда и др. Поради това може да се прояви промяна в психичното функциониране и проява на патология- личностови разтройства от клъстер А, В, С, тревожни разтройства, Посттравматично стресово разстройство и др. Налице е теорията, че Дистрес може да доведе до шизофрения, но превалират съвремените схващания, че при Шизофренията е налице органична (структурна) увреда на мозъка.
  • Вегетативни реакции – повишаване на кръвно налягане, повишаване на апетита (повишава се секреция на хормона Грелин, още известен като хормон на глада. Налице е повишена Кислородна консумация, която води до увеличен клетъчен метаболизъм с превалиране на катаболитните процеси.
  • Промяна в ендокринната функция- повишават се Т3 и Т4 (щитовидни хормони), това види до увеличен метаболизъм, при хроничен Дистрес е възможно да се прояви заболяванието Тиреотоксикоза и други стресово свързани заболявания като Диабет тип 1 и 2 и др.
  • Промяна във функцията на ниво органи- натоварване на органите поради вегетативни нарушения, натовареност на Нервна система , повишени хормони и т.н.
  • Промяна на функциите на клетките: чрез освобождаване на свободни радикали, които увреждат клетъчна стена , нарушават клетъчен транспорт и от там се нарушава и клетъчната функция.

Механизми за справяне с дистреса

Може да се приемат шест доказани механизма за справяне с Дистеса.

Най-лесно се запомнят чрез мненоничнате думи- BASIC PH

Вelief – Вяра
Affection- настроение и емоции
Social- социални контакти
Imagination- въображение , творчество
Cognition- разбиране, осъзнаване
PHysical –  физически труд.

Тези механизми ще бъдат разгледани поотделно и ще бъдат разгледани начини и примерни техники за справяне с Дистреса. Ще бъдат обяснени и механизмите на всеки вид стратегия за справяне.

ВЯРА- това може да е религия, или вяра в себе си, другите и т.н. Също се приема,  че  човек може да вярва в себе си, че може да се справи със ситуацията,  в която се намира.  Когато човек вярва той по своята същност е по-спокоен и уравновесен,  защото знае, че всичко ще се нареди. При вярващи хора функцията на мозъка е по-балансирана т.е. двете му полукълба (хемисфери) работят в синхрон, заради това са по-спокойни.

НАСТРОЕНИЕ и ЕМОЦИИ – тук като стратегия се разбира идеята, че човек трябва да се стимулира по такъв начин , че да е в добро настроение. Тук идеята е следната: невротрансмитерите (това са сигналните молекули в мозъка) на име Серотонин, Допамин и др. да бъдат в по-висока концентрация за разлика от ГАМК (Гамааминомастна киселина) . Допамин и Серотонин възбуждат мозъка докато ГАМК го подтиска като функции. За да се повишат концентрациите на Серотонин, Допамин е да се правят неща,  които човек може да се чувства добре и да му се повиши настроенито.

СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ- контакта с хора, когато даден човек е в състояние на хроничен стрес или Дистрес , може да повлияе положително чрез търсенето на подкрепа от близки, семейство, психотерапия и др.

ВЪОБРАЖЕНИЕ И ТВОРЧЕСТВО- при тази стратегия е налице заместване и изместване на фокуса на човек от ситуацията на Дистрес към нещо ново – придобиване на нови умения. Например рисуване, пеене, танци и др. При трайно заместване на фокуса на човек са налице промени в мозъка. При придобиване на нови умения мозъка създава нови невронални вериги и пътища, което увеличава потенциала на мозъка и го развива. Налице е и личностово развитие също.

КОГНИЦИЯ и РАЗБИРАНЕ– тази стратегия е полезна за хората,  които анализират стресовите ситуации. При анализ и разбиране на външните стимули причиняващи Дистрес, човек може в дълбочина да разбере откъде и как са се проявили тези стимули. Това когато в разбрано и осъзнато, вече е налице възможност на човек да се справи с дадената ситуация.

ФИЗИЧЕСКИ ТРУД– упражния , физическа работа. При тях е налице синтез на Ендорфини, които възбуждат мозъка  и повлияват на психическото функциониране към по-добро. Това е добре защото при движение е налице стимул на венозните съдове (Те не пулсират, за разлика ит артериите.). Мускулатурата (напречно-набраздена или волевата мускулатура ) се нарича оше и второто сърце на човек. При физическа и двигателна активност се подобрява тъканната перфузия или хранене, налице е детокс, развитие на мускулатурата, което подобрява самочувствие и подсилва секрецията на Серотонин и Допамин.

За изследване на стреса се прилагат и някой лабораторни изселдвания като например стойностите на Кортизол! За отстъпка от лабораторни изследвания цъкнете тук!

ИЗТОЧНИЦИ:

David M Buss “Evolutionary psychology “
“Why Zebras Don’t Get Ulcers” Книга от Робърт Саполски
“HOW TO EAT, MOVE AND BE HEALTHY” PAUL CHEK
“COPE;Instructions and Guidelines” Dr Ofra Ayalon,Moritz Egetmeyer, Maria Lukyanova 2006 Published by OH institute

ОЩЕ СТАТИИ НА АВТОРА:

Един Рационален Поглед върху Ситуацията с COVID-19
Невроза, дефиниция, въведение
Защо паниката е по-опасна?
Допамин- Господарят на Живота(Въведение)

Други:

Хранене при гастрит и рефлукс – план за действие [Безплатно изтегли: Диета, таблица]

Страда ли мозъкът Ви?

Бадемов тахан – ползи за Здравето[+🎁Рецепта]

Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и 3-месечно проследяване - Безплатно!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Споделете статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.