Стресът и Начините За Справяне с Него

Стресът, това е термин придобил гражданственост и се разбира като нещо,  което ни уврежда на физическо и психическо ниво. Проблемът е,  че стресът като термин в медицинските научни направления не е това, за което хората го приемат.

Идеята на тази статия е да Ви помогне да разграничите Стрес и Дистрес като понятия и лесни начини за справяне, които са доказани от медицинската наука.

Стресът е проява на активна реакция на организма спрямо стимули от външната среда. Например светлината, която навлизайки в очите (зрителния анализатор), дразни специфичните фоточувствителни клетки, които се възбуждат  и предават информацията от дразнението на нервната система , която превръща сигнала от външния стимул в електрически потенциал който се предава на мозъка (зрителен център- намиращ се в окципитална или тилна част на мозъка). Това правило важи и за всички други сетива и за нормално протичащи процеси в човешкия организъм.

Следователно можем да разберем,  че стресът е нужен на организма за да може човек да оцелее и да са налице процесите,  които позволяват на  човешкия организъм да живее и съществува.

Дистрес – свръхактивна реакция на човешкия организъм,  при продължителни и силно действащи стимули. Това е стреса който масово хората разбират като увреда. Както стана ясно по-правилно е да се нарича Дистрес, защото Стресът е нужен за нашето оцеляване.

Влиянието на Дистреса може да се раздели на няколко нива:

  • Психично – човек променя поведението си: налице е паника, тревожност, ажитираност, психомоторна възбуда и др. Поради това може да се прояви промяна в психичното функциониране и проява на патология- личностови разтройства от клъстер А, В, С, тревожни разтройства, Посттравматично стресово разстройство и др. Налице е теорията, че Дистрес може да доведе до шизофрения, но превалират съвремените схващания, че при Шизофренията е налице органична (структурна) увреда на мозъка.
  • Вегетативни реакции – повишаване на кръвно налягане, повишаване на апетита (повишава се секреция на хормона Грелин, още известен като хормон на глада. Налице е повишена Кислородна консумация, която води до увеличен клетъчен метаболизъм с превалиране на катаболитните процеси.
  • Промяна в ендокринната функция- повишават се Т3 и Т4 (щитовидни хормони), това види до увеличен метаболизъм, при хроничен Дистрес е възможно да се прояви заболяванието Тиреотоксикоза и други стресово свързани заболявания като Диабет тип 1 и 2 и др.
  • Промяна във функцията на ниво органи- натоварване на органите поради вегетативни нарушения, натовареност на Нервна система , повишени хормони и т.н.
  • Промяна на функциите на клетките: чрез освобождаване на свободни радикали, които увреждат клетъчна стена , нарушават клетъчен транспорт и от там се нарушава и клетъчната функция.

Механизми за справяне с дистреса

Може да се приемат шест доказани механизма за справяне с Дистеса.

Най-лесно се запомнят чрез мненоничнате думи- BASIC PH

Вelief – Вяра
Affection- настроение и емоции
Social- социални контакти
Imagination- въображение , творчество
Cognition- разбиране, осъзнаване
PHysical –  физически труд.

Тези механизми ще бъдат разгледани поотделно и ще бъдат разгледани начини и примерни техники за справяне с Дистреса. Ще бъдат обяснени и механизмите на всеки вид стратегия за справяне.

ВЯРА- това може да е религия, или вяра в себе си, другите и т.н. Също се приема,  че  човек може да вярва в себе си, че може да се справи със ситуацията,  в която се намира.  Когато човек вярва той по своята същност е по-спокоен и уравновесен,  защото знае, че всичко ще се нареди. При вярващи хора функцията на мозъка е по-балансирана т.е. двете му полукълба (хемисфери) работят в синхрон, заради това са по-спокойни.

НАСТРОЕНИЕ и ЕМОЦИИ – тук като стратегия се разбира идеята, че човек трябва да се стимулира по такъв начин , че да е в добро настроение. Тук идеята е следната: невротрансмитерите (това са сигналните молекули в мозъка) на име Серотонин, Допамин и др. да бъдат в по-висока концентрация за разлика от ГАМК (Гамааминомастна киселина) . Допамин и Серотонин възбуждат мозъка докато ГАМК го подтиска като функции. За да се повишат концентрациите на Серотонин, Допамин е да се правят неща,  които човек може да се чувства добре и да му се повиши настроенито.

СОЦИАЛНИ КОНТАКТИ- контакта с хора, когато даден човек е в състояние на хроничен стрес или Дистрес , може да повлияе положително чрез търсенето на подкрепа от близки, семейство, психотерапия и др.

ВЪОБРАЖЕНИЕ И ТВОРЧЕСТВО- при тази стратегия е налице заместване и изместване на фокуса на човек от ситуацията на Дистрес към нещо ново – придобиване на нови умения. Например рисуване, пеене, танци и др. При трайно заместване на фокуса на човек са налице промени в мозъка. При придобиване на нови умения мозъка създава нови невронални вериги и пътища, което увеличава потенциала на мозъка и го развива. Налице е и личностово развитие също.

КОГНИЦИЯ и РАЗБИРАНЕ– тази стратегия е полезна за хората,  които анализират стресовите ситуации. При анализ и разбиране на външните стимули причиняващи Дистрес, човек може в дълбочина да разбере откъде и как са се проявили тези стимули. Това когато в разбрано и осъзнато, вече е налице възможност на човек да се справи с дадената ситуация.

ФИЗИЧЕСКИ ТРУД– упражния , физическа работа. При тях е налице синтез на Ендорфини, които възбуждат мозъка  и повлияват на психическото функциониране към по-добро. Това е добре защото при движение е налице стимул на венозните съдове (Те не пулсират, за разлика ит артериите.). Мускулатурата (напречно-набраздена или волевата мускулатура ) се нарича оше и второто сърце на човек. При физическа и двигателна активност се подобрява тъканната перфузия или хранене, налице е детокс, развитие на мускулатурата, което подобрява самочувствие и подсилва секрецията на Серотонин и Допамин.

За изследване на стреса се прилагат и някой лабораторни изселдвания като например стойностите на Кортизол! За отстъпка от лабораторни изследвания цъкнете тук!

ИЗТОЧНИЦИ:

David M Buss “Evolutionary psychology “
„Why Zebras Don’t Get Ulcers“ Книга от Робърт Саполски
„HOW TO EAT, MOVE AND BE HEALTHY“ PAUL CHEK
„COPE;Instructions and Guidelines“ Dr Ofra Ayalon,Moritz Egetmeyer, Maria Lukyanova 2006 Published by OH institute

ОЩЕ СТАТИИ НА АВТОРА:

Един Рационален Поглед върху Ситуацията с COVID-19
Невроза, дефиниция, въведение
Защо паниката е по-опасна?
Допамин- Господарят на Живота(Въведение)

Други:

Хранене при гастрит и рефлукс – план за действие [Безплатно изтегли: Диета, таблица]

Страда ли мозъкът Ви?

Бадемов тахан – ползи за Здравето[+🎁Рецепта]

close
Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и хранителен режим!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Сподели статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.