Защо паниката е по-опасна?

Паниката е състояние на дистрес (натоварване на организма). Човешкия мозък, за да функционира нормално, работи на 5 честоти

Честитите варират спрямо различните автори.
Първите две честоти се проявяват когато ние сме будни и адекватни. Вторите две се проявяват когато спим или сме в кома.

При нормалното ни ежедневие мозъка не превишава 12Hz.
Дистреса се проявава на психическо ниво първо- ставаме нервни, сприхави, притеснени.
При хроничен дистрес, Бета честотата се увеличава в горната си граница т.е. може да достигне честота от 30, 40 Хц и нагоре. Това натоварва мозък и цялата ни нервна система. Като директна последица се проявава и нуждата за глад.

Глюкозните запаси на мозъка се изчерпват.

Мозък е органа който консумира най-много Глюкоза, за да функционира нормално- около 25-30% от глюкозата в организма отиват за неговите нужди.

При спад на глюкозата в организма, хормона Грелин (секретиран от хипофизата, хипоталамуса , и хормон-продуциращи клетки в хранисмилателната система) увеличава своята продукция в резултат на което ние огладняваме и започваме да консумираме повече храна. Тук е налице риск от качване на килограми, което натоварва организма, стави, сърце, панкреас и др.

При спад на глюкозата в организма, хормона Грелин (секретиран от хипофизата, хипоталамуса , и хормон-продуциращи клетки в хранисмилателната система) увеличава своята продукция в резултат на което ние огладняваме и започваме да консумираме повече храна. Тук е налице риск от качване на килограми, което натоварва организма, стави, сърце, панкреас и др.

Ефекта на дистреса може да повлия и на сърдечно-съдовата ни система по следния механизъм:

При натовареност на мозъка (честотата е повече от 12Хц) проводнта функция на невроните се ускорява. Увеличената скорост на нервните импулси достигащи дясно предсърдие (там се намират специални клетки , които подават сигнал сърдечния мускул да работи- синусив възел) започват да се възбуждт по-често. В резултат на което сърдечнта честота (пулса) се увеличава. Резултата е Тахикардия. При продължителна тахикардия, сърдечния мускул увеличава своя обем, което от своя страна повишава кръвното налягане.

Освен вече споментите ефекти на дистреса, налице е и оше един ефект, който влияе на имунната ни система.

При увеличено натоварване на клетките в организма , поради натовареността на Нервната ни система, се образуват така наречените свободни радикали. По-просто обяснено, свободните радикали да токсичен продукт от увеличената работа на клетките. При наличие на свободни радикали, организма ни има механизми чрез които тези радикали биват елиминирани.

При нормално функциониране на нервна система, съществува баланс между вътрешната и външната среда на организма (хомеостаза). Този баланс е динамичен. Поради този факт в организма текат два вида метаболитни процеси (катаболитни и анаболитни). При нарушение в баланса , например увеличена концентрация на свободни радикали в организма поради Дистрес, организма на човек има способността да пренасочва своята енергия. Човешкия организъм може да реши кой процес е с пиоритет.

Когато тези свободни радикали са много (токсичния ефект е силен) организма се съсредоточава да ги елиминира. Това става за сметка на имуннната ни система, която ни пази от бактриални и вирусни инфекции.

В период като този в който се намираме, не трябва да позволяваме Дистреса и Паниката да ни влияят, поради причините които изброих.
Затова нека всички да гледаме положително на нещата, за да запазим себе си и другите!

Как да се справим със стреса?

За изследване на стреса се прилагат и някой лабораторни изследвания като например стойностите на Кортизол! За отстъпка от лабораторни изследвания цъкнете тук!

Бъдете здрави!!!

ХРИСТО МИЛЧЕВ

ОЩЕ СТАТИИ НА АВТОРА:
Един Рационален Поглед върху Ситуацията с COVID-19
Невроза, дефиниция, въведение
Стресът и Начините За Справяне с Него
Допамин- Господарят на Живота(Въведение)

Други:

Хранене при гастрит и рефлукс – план за действие [Безплатно изтегли: Диета, таблица]

Страда ли мозъкът Ви?

Бадемов тахан – ползи за Здравето[+🎁Рецепта]

Безплатен хранителен режим - Ум Тяло Дух Безплатен Тренировъчен Режим

Спечелете обстойна онлайн консултация и 3-месечно проследяване - Безплатно!

Готови ли сте за промяна?

[Запознайте се с общите условия]

Споделете статията, за да достигне повече хора, нека бъдем полезни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.